Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Geert Wilders 'kan niks' met nieuwe beschuldigingen tegen Graus

08 juni 2021 18:34 Aangepast: 08 juni 2021 18:37
PVV-leider Geert Wilders noemde journalisten tuig van de richel. Beeld © ANP

PVV-leider Geert Wilders is niet van plan zijn fractiegenoot Dion Graus aan te spreken op seksueel grensoverschrijdend gedrag, zolang beschuldigingen daarvan niet zijn bewezen. "Ik ben geen strafrechter", zegt hij. "Ik ben met beide handen op de rug gebonden." Hij benadrukt dat het om anonieme aantijgingen gaat, die Graus zelf tegenspreekt.

Wilders zegt 'vermoedens' te hebben wie de voormalige fractiemedewerkster is die volgens NRC Handelsblad haar beklag heeft gedaan over seksuele intimidatie door Graus. Maar hij heeft haar daar niet over gesproken.

Vermeende strafbare feiten

Hij vindt het ook niet zijn verantwoordelijkheid als partijleider om dat uit te zoeken. Dat is aan politie en justitie, omdat het om 'vermeende strafbare feiten' gaat, vindt hij. "Ik ben geen strafrechter of officier van justitie. Ik heb niet de middelen of de bevoegdheid."

De enige manier om boven tafel te krijgen wat er precies is gebeurd, is volgens Wilders aangifte doen. "Man en paard benoemen." Toch roept hij de oud-fractiemedewerkster daar niet toe op. "Dat moet die vrouw zelf beslissen."

Graus is eerder door zijn ex-vrouw beschuldigd van seksueel misbruik. Zij deed wel aangifte tegen hem, maar die is volgens Wilders later weer ingetrokken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PVV-Kamerlid Dion Graus opnieuw beschuldigd van seksuele intimidatie

Wilders noemt journalisten tuig van de richel

Wilders stuurde na de berichtgeving van NRC Handelsblad een twitterbericht de wereld in waarin hij journalisten (uitzonderingen daargelaten) 'tuig van de richel' noemt. De journalistenvakbond NVJ wil met Wilders in gesprek over de manier waarop hij journalisten benadert en vooral in openbare uitingen doorlopend afkraakt.

Wilders reageerde op de uitnodiging van de vakbond, door ze op Twitter 'hypocriet' te noemen. "De keren dat door jullie media onwaarheden en rotzooi is verspreid waarin ik jarenlang als xenofoob, extreemrechts, racist, ondemocratisch of nazi ben neergezet zijn ontelbaar."

Hij voegt eraan toe tegen geweld te zijn 'altijd en tegen iedereen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore