Ga naar de inhoud
Coronamaatregelen

Kabinet beslist vrijdag over evenementen, ook snellere versoepeling op tafel

Een eerder editie van Lowlands. Beeld © ANP

Het kabinet beslist vrijdag over de coronaregels voor evenementen deze zomer. Daarnaast worden coronamaatregelen mogelijk iets eerder versoepeld, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Een vergadering van het Outbreak Management Team (OMT) is gepland op donderdag. Diezelfde avond is er een extra vergadering van het Veiligheidsberaad van burgemeesters, onder meer vanwege de besluiten die worden genomen over evenementen.

Volgens betrokkenen zijn er zorgen bij de burgemeesters. Een te snelle versoepeling voor evenementen kan leiden tot een situatie waarin het handhaven van de coronamaatregelen onmogelijk wordt.

Rutte
Lees ook:
Rutte over versoepelingen volgende week: 'Hiermee komt einde aan de lockdown'

Het kabinet moet binnenkort een knoop doorhakken over evenementen in de zomer. Volgens het openingsplan zijn evenementen bij de volgende stap weer toegestaan, maar het kabinet moet de precieze regels nog vaststellen, bijvoorbeeld hoe wordt omgegaan met evenementen met toegangstesten en evenementen zonder toegangstesten.

Als een evenement met toegangstesten werkt, zou mogelijk ook de anderhalve meter kunnen worden losgelaten.

In het openingsplan wordt ook voorzien dat de toegestane groepsgrootte naar 8 personen gaat. Ook thuis mogen weer 8 mensen op bezoek komen. Daarnaast worden de regels voor de horeca en culturele instellingen verder versoepeld. Het OMT moet ook adviseren tot wanneer de mondkapjesplicht en anderhalve-meter-regel blijft gelden.

Eerder dan 30 juni

De nieuwe ronde versoepelingen stond gepland voor 30 juni, zo maakte het kabinet bij de vorige persconferentie bekend. Mogelijk worden versoepelingen enkele dagen vervroegd, met als ingangsdatum zaterdag 26 juni.

Dat wordt serieus overwogen, maar het is nog niet zeker, benadrukken betrokkenen. Het OMT moet nog een advies geven en ook wordt nog bekeken wat de effecten zijn van de eerder doorgevoerde versoepelingen.

Mogelijk doorgaan evenementen

Een scenario is dat grote evenementen weer kunnen worden gehouden met én zonder toegangstesten. Grote festivals zoals Lowlands zouden met toegangstesten kunnen doorgaan. Dan zou er geen 1,5 meter afstand meer hoeven worden gehouden. Een van de mogelijkheden tegen te grote drukte is het toelaten van maximaal 75 procent van het reguliere aantal bezoekers.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.