Bijna geen boetes meer

Coronaregels? Op veel plekken lijkt het weer net als vroeger

07 juni 2021 19:34 Aangepast: 07 juni 2021 21:21

Overvolle terrassen, mensen die elkaar weer kussen en horeca-gangers die nog geen 30 centimeter afstand houden. Het leek dit weekend op veel plekken wel weer het oude normaal, alsof corona verslagen is. "Handhaven lukt ook eigenlijk niet meer", zeggen horeca-eigenaren. En de politie geeft toe: er wordt ook nauwelijks meer gehandhaafd.

Coronaregels? Sheila van den Berg, eigenaar van beachclub Peukie in Den Haag, ziet deze dagen dat die al lang niet meer heilig zijn. "Afgelopen weekend was wel de bevestiging dat mensen het niet meer zo nauw nemen met de regels. Het is voor ons als personeel ook eigenlijk niet meer te handhaven."

De Haagse beachclub is geen uitzondering. Het oude normaal lijkt op veel plekken weer terug sinds de versoepelingen. "Het wordt ook steeds moeilijker om er iets van te zeggen. Zodra je je omkeert, gaat het weer mis."

Meer moeite

Overvolle terrassen, geen afstand, te veel mensen aan een tafel: in het hele land waren deze beelden te zien. Ook in de winkelstraten verliest het mondkapje langzaam terrein.

Een winkelmedewerker van de Samsung-winkel aan de Haagse Lange Poten ziet het elke dag minder worden. "Een maand geleden droeg elke klant een mondkapje. Nu komt 10 procent zonder binnen", zegt ze. "Het blijft bij ons wel verplicht." 

De politie laat weten alleen nog maar op excessen te handhaven. Afgelopen week zijn er nog 'slechts' 14 boetes uitgedeeld voor het niet (goed) dragen van mondkapjes in publieke ruimtes en 9 boetes voor groepsvorming. Een week daarvoor waren dat nog 117 boetes. 

Minder boetes

  • Verbod op groepsvorming: 9 boetes (afgelopen week) - 117 boetes (week daarvoor)
  • Mondkapjes: 14 boetes (afgelopen week) - 30 boetes (week daarvoor) 
  • Afstand houden: 0 boetes (afgelopen week) - 11 boetes  (week daarvoor)

Bron: Politie

Lakser

Demissionair minister Hugo de Jonge geeft vandaag ook toe: "Ik denk dat mensen meer moeite hebben met het naleven van de regels. Dat snap ik ook wel. Je kunt steeds meer." Maar, zo vervolgt de minister: "Het blijft toch verstandig om de regels die gelden nog even te handhaven."

Of het lakser worden geen probleem wordt? "Ik zie nog altijd behoorlijk veel mensen die zich wel goed aan de regels houden. Maar we raken in toenemende mate beschermd omdat steeds meer  mensen gevaccineerd zijn. Dat is goed nieuws. We mogen ook meer genieten."

Ic-arts Diederik Gommers had gisteravond bij het tv-programma Humberto ook een duidelijke boodschap: 'Ga weer leven'. Een maand geleden klonken er nog geheel andere (donder)preken. 

'Volhouden is moeilijk'

De boodschap van experts is belangrijk in het al dan niet naleven van de regels, zegt hoogleraar Paul van Lange van de Vrije Universiteit. "Nu Gommers dit zo zegt, zullen veel mensen dit aangrijpen om weer wat lakser te worden." Ook Van Lange ziet het om zich heen gebeuren. "De sfeer is deze dagen uitgelaten."

Van Lange snapt wel dat dit gebeurt: "We hebben heel lang moeten wachten om weer leuke dingen te doen. De behoefte is zo groot. We zijn er klaar mee. Daarom is het volhouden zo moeilijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Toen Nederland versoepelde, verloor ik mijn oom, tante, vader en moeder aan corona'

Gaan we weer handen schudden?

Van Lange stelt dat we de regels die onze sociale contacten beperken, het moeilijkste vinden om vol te houden. Met een reden. "Dat komt omdat behoefte aan sociale contacten zo sterk is en zo nauw samenhangt met ons welzijn. Het zien van minder mensen vinden we dus veel moeilijker om vol te houden dan bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje."

Volgens Van Lange komt het oude normaal gedeeltelijk weer terug. "Je ziet mensen elkaar weer de handen schudden." Of het handen schudden en het kussen straks weer helemaal zal terugkeren? "Deels, denk ik. We zullen daarin wat selectiever worden en kiezen bij wie we het wel doen en bij wie niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Horecapersoneel Mallorca in rij voor voedselbank: 'Geen toerisme, geen inkomen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore