KWF niet benaderd

KWF wil geld mondkapjesdeal Van Lienden niet, Kamerleden hebben nog veel vragen

06 juni 2021 18:06 Aangepast: 06 juni 2021 18:35
Sywert van Lienden. Beeld © ANP

Tweede Kamerleden hebben nog veel vragen over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden en zijn compagnons met het ministerie van Volksgezondheid. Van Lienden zei vandaag tijdens een interview dat hij het rendement van zijn winst te willen geven aan kankeronderzoek bij jonge mensen. Maar het KWF wil het geld niet.

Van Lienden zei vorig jaar aan het begin van de coronacrisis, toen er een groot tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen was, dat hij 'om niet' mondkapjes naar Nederland zou halen. Dat zou via zijn stichting Hulptroepen Alliantie gebeuren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sywert van Lienden zet megawinst mondkapjesdeal apart: 'Rendement naar goed doel'

Via een bv die hij en zijn kompanen oprichtten, werd er echter uiteindelijk 20 miljoen euro winst geboekt.

'Heb ik fout gedaan'

Van Lienden zegt nu dat hij in de communicatie de stichting en de bv heeft vermengd. "Ik had net zo hard van de daken moeten schreeuwen dat er een bv was, met winst", aldus Van Lienden.

Dat er een andere indruk ontstond 'heb ik fout gedaan', zei hij. "Daar mag je mij op aanspreken, daarom lig ik al drie weken onder een vergrootglas." 

Hij erkende vanmiddag in Buitenhof dat de de miljoenenwinst die hij en zijn zakenpartners hebben geboekt 'onuitlegbaar' is. Bekijk hieronder de beelden:

De 9 miljoen euro die hij overhield aan de deal moet een 'maatschappelijke bestemming' krijgen. Hij zei de miljoenen te willen gaan beleggen en met het rendement iets te willen doen voor onder meer 'kankeronderzoek bij jonge mensen'. 

KWF wil geld niet

KWF Kankerbestrijding reageert na de uitzending door te zeggen dat zij niet zijn benaderd door Van Lienden, en daar ook niet op zitten te wachten. De organisatie zegt via een woordvoerder geen geld van hem aan te zullen nemen, mocht hij van plan zijn te willen doneren.

"KWF Kankerbestrijding is niet benaderd door Sywert van Lienden en zit daar ook niet op te wachten. De organisatie zegt geen geld van hem aan te zullen nemen, mocht hij van plan zijn te willen doneren."

Veel vragen

Daarnaast zitten D66, PvdA, SP en ChristenUnie nog met veel vragen over de overeenkomst tussen het bedrijf van Van Lienden en het ministerie. De Kamerleden zijn verontwaardigd over de grote winst die gemaakt is door het bedrijf, dat nauwelijks ervaring had met de handel in mondkapjes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ministerie schoot mondkapjesdeal Van Lienden helemaal voor

PvdA-Kamerlid zegt dat er weinig opheldering is gekomen door het Buitenhof-interview. "Feit is dat er heel veel zorggeld in de zakken van hem en zijn kompanen is verdwenen. Dat roept nog steeds vragen zoals: waarom dit bedrijf, waarom voor deze prijs en waarom moest het zoveel kosten?"

Belastinggeld in private zakken

D66-Kamerlid Jan Paternotte wil dat Van Lienden de informatie die hij over de deal deelde met de redactie van Buitenhof, ook met de Tweede Kamer deelt.

Ook SP-Kamerlid Maarten Hijink is niet veel wijzer geworden. "Miljoenen euro’s aan belasting- en premiegeld zijn in private zakken verdwenen en dat is onacceptabel." Hij wil dat De Rekenkamer de mondkapjesdeals gaat onderzoeken.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore