Kamer wil verbod

Wouter kreeg homogenezingstherapie op z'n 15de: 'Het ergste was dat ik ze vertrouwde'

04 juni 2021 16:54 Aangepast: 04 juni 2021 16:59
Wouter Huijser onderging op zijn 15de homegenezingstherapie.

Een Kamermeerderheid wil een verbod op 'therapieën' waarmee homoseksualiteit wordt 'genezen'. Wouter Huijser (30) onderging op z'n 15de zo'n homogenezing, waar hij via zijn kerk mee in aanraking kwam. Hij steunt een verbod. "Ze zeiden: homoseksualiteit is een demon die zich aan je vastklampt en je van het rechte pad afleidt."

"Het gebeurde op een zolder van een boerderij ergens in Brabant. We waren daar met z'n drieën: een vooraanstaande evangelist, een leider uit mijn kerk en ik. Het doel was om mij daar van mijn homoseksualiteit te genezen. 'Geef je over aan God', riepen ze. En er werd gebeden. Daarna spraken ze in tongen en legden ze hun handen op mijn hoofd. 'Nu is je demon weg', zeiden ze."

Het effect was niet zoals voorzien, vertelt Wouter over die dag 15 jaar geleden. "Het eerste waar ik aan dacht was die leuke jongen. Dat zei ik ook. Ik zei: ik merk geen verschil. Mijn kerkleider reageerde met: 'wil je het dan wel echt?' Het was mijn schuld dat het niet was gelukt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland telt naar schatting vijftien 'homogenezers'

Kabinet wil geen verbod

Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus zegt dat hoewel hij 'homogenezing' walgelijk vindt, het strafrecht daar niet het beste antwoord op is. Effectiever is het volgens hem om homogenezers sneller een boete te kunnen geven.

Nu het demissionaire kabinet heeft laten weten voorlopig geen werk te maken van een verbod, komen D66, VVD, PvdA en GroenLinks daarom nu zelf met een initiatiefwetsvoorstel om homogenezingstherapie te verbieden.

Het COC pleit al negen jaar voor zo'n verbod. "Mooi dat deze vier partijen nu zelf het heft in handen nemen en een einde maken aan het getreuzel van het kabinet", zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. "LHBTI-genezing is een fabeltje, mensen gaan er aan kapot. Je bent goed zoals je bent. Elke dag zonder verbod is er één te veel."

Reformatorisch milieu

De 'therapie' kwam voort uit de organisatie van de kerk die Wouter bezocht. "Ik was 15 en wist dat ik op jongens viel. Dat was helemaal geen probleem. Ik kwam uit een streng reformatorisch milieu onder de rook van Rotterdam, maar mijn ouders hadden er geen probleem mee en ook de mensen uit mijn klas wisten het. In de kerk had ik het er nooit zo over gehad."

Een preek in de kerk veranderde dat. "Tijdens een kerkdienst sprak de voorganger over homoseksuelen, en dat die ook onze steun verdienden", zegt Wouter. "Dat greep mij aan. Het ging óók over mij. Ik moest huilen. Anderen mensen uit mijn jeugdgroep kwamen naar mij toe. Een jeugdleider zei: ik heb een vriend die was ook homo, maar nu niet meer. Je kan veranderen."

Ook hetero worden

Wouter had er zijn twijfels bij. "Ik was eerst sceptisch, maar later ontmoette ik die vriend. Hij zei: God is almachtig, als je dit wil, dan kunnen we je hierin begeleiden zodat je ook hetero wordt. Homoseksualiteit is een demon die zich aan je vastklampt en je van het rechte pad afleidt."

Wouter besloot het te proberen. "Ik kreeg een boekje met allemaal vragen en opdrachten. Welke zonden had ik begaan: Had ik teveel doktertje gespeeld met m'n leeftijdgenoten? Hoe was de relatie met mijn vader? Ik diende al mijn zonden te belijden en er schuld voor dragen. Én ik moest actief alle verleidingen weerstaan. Als je aan een andere jongen denkt bega je al een zonde. Ik was 15 en verliefd. Dat is niet vol te houden."

Vijftien LHBTI-genezers in Nederland

In Nederland zijn er volgens het COC zeker vijftien aanbieders van LHBTI-genezing, vooral in pinkster-, baptisten- en evangelische gemeenten. In Nederland zijn 68 slachtoffers van de 'therapieën' gevonden, aldus het COC, 'maar waarschijnlijk gaat het daarbij om het topje van een ijsberg'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duitsland verbiedt omstreden therapie voor 'homogenezing', Nederlands verbod in de ijskast

Jezelf ontkennen

De therapie eindigde uiteindelijk met de vergeefse sessie op een boerderij in Brabant. "Het lag dus aan mij dat het niet had geholpen. Ik sprak die andere jongen bij wie het wel had gewerkt. Die zei: het kan even duren. Je moet blijven vechten tegen je demonen."

Maar er veranderde niets bij Wouter. "Je móet veranderen, maar je gaat jezelf ontkennen. Uiteindelijk gaf ik de hoop op."

Het zorgde bij Wouter ook voor een geloofscrisis. "Als God zo almachtig is, waarom lukte dit dan niet? Ik ben begon aan alles te twijfelen. Ik vroeg me ook af waarom ik eigenlijk in God geloofde. Kwam dat doordat iedereen in m'n omgeving dat deed? Ik had geen bewijs voor het bestaan van God. Uiteindelijk ben ik ook van m'n geloof gevallen." Wouter was toen 16 jaar. "Dat is heftig."

Diepe depressie

Wouter is blij met een verbod op homogenezingstherapie, zoals een aantal partijen in de Tweede Kamer willen. "Het is goed dat de politiek zich daar hard voor maakt. Het belangrijkste is dat minderjarigen hier tegen worden beschermd. Het is erg schadelijk."

Of Wouter er zelf nog veel last van heeft? "Het rare is dat ik pas jaren later heb gerealiseerd dat het zo gek is. Ik praatte er pas twaalf jaar later over met andere mensen. Het was geen beangstigende ervaring, de mensen die het deden waren te goeder trouw. Maar juist dat, is zo beangstigend. Ik vertrouwde ze. En zij legden de schuld bij mij. Ik ben jaren later door een diepe depressie gegaan. Dat neem ik ze kwalijk. En het was niet de eerste keer dat ze het deden. Er zijn vaker mensen aan onderdoor gegaan. Dat kunnen zij zich aanrekenen."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore