Ruim 100 miljoen euro

Ministerie schoot mondkapjesdeal Van Lienden helemaal voor

03 juni 2021 18:49 Aangepast: 03 juni 2021 19:06
Sywert van Lienden verdiende 9 miljoen euro aan de deal met het ministerie.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de aankoop van de mondkapjes door Sywert van Lienden en zijn compagnons bij de fabrikant in China volledig voorgefinancierd. Van Lienden en zijn collega's maakten 20 miljoen euro winst op de deal. Ook de vervoerskosten van de maskers werden door het ministerie betaald.

Enkele weken geleden werd door een publicatie in de Volkskrant bekend dat Sywert van Lienden persoonlijk – in tegenstelling wat hij zei – wel degelijk winst had gemaakt op de mondkapjesdeal met de overheid. Deze week werd duidelijk dat hij ruim 9 miljoen euro verdiende aan de verkoop van mondkapjes. Zijn beide compagnons maakten ruim 5 miljoen euro winst.

In het Kamerdebat bleek vandaag dat Van Lienden de deal met een mondkapjesfabrikant in China kon afsluiten dankzij het ministerie van VWS. Het ministerie financierde die deal ter waarde van 100,8 miljoen euro volledig voor, zei demissionair minister voor Medische Zorg Tamara van Ark in het debat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede Kamer kwaad over miljoenenwinst van mondkapjeshandelaar Sywert van Lienden

Geen winst

Van Ark schetste dat vorig jaar tussen maart en mei, vanwege de hoge nood door het ernstige tekort aan beschermingsmiddelen, honderd deals werden gesloten voor mondkapjes. "Bij al die honderd orders is er voorgefinancierd", aldus de minister. "Bij een tiental van die orders is het bedrag volledig voorgefinancierd. Ook de deal met RGA is volledig voorgefinancierd."

RGA, Relief Good Alliance, is het bedrijf dat Van Lienden en zijn twee compagnons vlak voor het sluiten van de megaorder hadden opgericht. Eerder hadden ze een stichting zonder winstoogmerk en liet Van Lienden zich er in de publiciteit juist op voorstaan geen winst te maken aan zijn werk.

Geen luxe om te kiezen

Van Ark benadrukte vandaag dat voor het ministerie het allerbelangrijkst was om zo snel mogelijk mondkapjes naar Nederland te halen. "We hadden daarom niet de luxe om te kiezen. Als voorfinanciering nodig was, deden we dat."

Van Ark zegt 'niet tot in de details nauwkeurig te weten' wat met Van Lienden is afgesproken. Zij laat dat verder uitzoeken. Ze benadrukt wel nog altijd achter de deal te staan, omdat de mondkapjes van goede kwaliteit waren en snel en tegen een 'acceptabele prijs' geleverd konden worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sarcastisch bedankje aan Sywert van Lienden boven Nederland à 3500 euro

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore