Ga naar de inhoud
Ruim 9 miljoen euro

Tweede Kamer kwaad over miljoenenwinst van mondkapjeshandelaar Sywert van Lienden

Sywert van Lienden verdiende veel geld aan de verkoop van mondkapjes terwijl hij zei het 'om niet' te doen. Beeld © ANP

De Tweede Kamer laakt de manier waarop opiniemaker en CDA-lid Sywert van Lienden ruim 9 miljoen euro heeft verdiend aan de levering van 40 miljoen mondkapjes aan de overheid vorig voorjaar. Zijn twee compagnons streken ieder ruim 5 miljoen winst op. PVV en ook DENK willen dat het geld wordt teruggevorderd.

Vooralsnog blijft het bij andere partijen tot een moreel oordeel.

 

CDA
Lees ook:
CDA bekijkt royement mondkapjeshandelaar Sywert van Lienden

Verwerpelijk

De VVD noemt het verwerpelijk dat Van Lienden heeft gezegd dat hij het zonder winstoogmerk zou doen, maar dat dit later niet zo blijkt te zijn, aldus Kamerlid Aukje de Vries tijdens het coronadebat.

Ook het CDA benadrukt dat ze altijd hadden begrepen dat het werk non-profit was. Het is volgens CDA-Kamerlid Joba van den Berg aan haar partijgenoot zelf om duidelijkheid te geven. Ze wees erop dat het kabinet aangeeft dat de deal binnen de regels was. Als dat niet het geval mocht zijn, dan is het aan de minister om actie te ondernemen, aldus Van den Berg.

Sarcastisch
Lees ook:
Sarcastisch bedankje aan Sywert van Lienden boven Nederland à 3500 euro

Vriendjespolitiek

PVV-leider Geert Wilders wil dat de overeenkomst met Van Lienden nietig wordt verklaard, omdat hij 'met een leugenachtige babbeltruc 9 miljoen euro in zijn zak kon steken'. Ook vindt hij dat het 'stinkt naar oplichting en vriendjespolitiek', omdat ook partijgenoten en de premier hierbij betrokken zouden zijn.

Inclusief de aankoop bij het bedrijf van Van Lienden waren er maar drie deals met een omvang van meer dan 100 miljoen euro, memoreerde Wilders. De deal met de 'CDA-leugenaar leverde ook nog rommel op'. De spullen liggen ongebruikt in de opslag.

9
Lees ook:
9 miljoen binnenharken: hoeft Sywert nooit meer te werken?

Aanvullend onderzoek

DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu verweet het CDA een slappe houding. Hij stuurt eveneens aan op terugvordering van het geld dat Van Lienden heeft opgestreken.

Peter Kwint vroeg namens de SP om een aanvullend onderzoek door de Rekenkamer naar de manier waarop het kabinet hulpmiddelen en apparatuur heeft ingekocht tijdens de coronacrisis.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.