Ga naar de inhoud
Aanpassing van dierenwet

Konijn niet alleen in een hok, hond niet aan een riem? 'Nieuwe wet dwingt ons tot nadenken'

Hond met een riem in zijn bek. (Archieffoto) Beeld © iStock

Door de nieuwe dierenwet is het houden van dieren in 2023 niet langer mogelijk als er geen rekening wordt gehouden met de natuurlijke omstandigheden van de beesten. Geldt dat alleen voor de veehouderij of heeft het ook gevolgen voor het houden van huisdieren? Hier de antwoorden op de meest prangende vragen.

Wat is die nieuwe dierenwet?

In april trad de nieuwe Europese diergezondheidsverordening in werking. Die brengt Europese wetgeving over diergezondheid samen en daarom moest ppl de Nederlandse Wet Dieren worden aangepast. Die wet moet in 2023 in werking treden.

De Partij voor de Dieren diende een aanpassing van de wet in, een amendement. Die aanpassing had tot doel dat dieren niet langer worden aangepast aan het huisvestingssysteem, maar dat het systeem wordt aangepast aan de dieren. Het amendement regelt dat het na 2022 niet langer is toegestaan om een dier pijn te doen. Maar ook om bij een dier letsel te veroorzaken, dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen met als doel om het dier op een bepaalde manier te kunnen huisvesten.

Een ruime meerderheid in de Tweede – en Eerste Kamer stemde daarmee in.

Beelden
Lees ook:
Beelden tonen ernstige mishandeling eenden in Nederlandse pluimveehouderijen

Wat houdt dat amendement nu precies in?

In de praktijk betekent dat dat het bijvoorbeeld verboden wordt om kalveren en geiten te onthoornen of om staarten van varkens af te knippen. Het zal betekenen dat eenden zwemwater moeten krijgen en konijnen in groepen moeten kunnen leven én moeten kunnen graven. Dat gefokte puppy's naar buiten moeten kunnen en daglicht moeten zien.

Dat is toch best duidelijk, wat is het probleem?

De ophef ontstond door een onderzoek dat minister Carola Schouten laat doen naar de gevolgen van het amendement. Omdat de Partij voor de Dieren vreesde dat dit onderzoek tot uitstel zou leiden, vroeg de partij gisteren opheldering aan de minister. Zij zei dat de consequenties van het amendement complex zijn. "Ik wil nog maar even in herinnering roepen dat dit amendement niet alleen gaat over dieren in de veehouderij, maar ook over het houden van gezelschapsdieren."

Dat leidde tot zorgen over het houden van huisdieren. Want, mag je een hond niet meer aan een lijn uitlaten? Mogen vogels niet meer in kooien worden gehouden? Moeten katten verplicht naar buiten en mogen konijnen alleen nog maar in groepen worden gehouden?

Reeën
Lees ook:
Reeën aangevallen door honden: 'Ze laten ze meestal inslapen'

En, wat is het gevolg voor het houden van huisdieren?

Volgens Partij voor de Dieren-Kamerlid Vestering is het 'echt klinkklare onzin' dat honden niet meer aangelijnd mogen worden. "Het gaat erom dat honden niet áltijd aangelijnd mogen zijn. Maar in het debat over deze wet is het nooit over particuliere dierenbezitters gegaan. Het ging juist om de veehouderij." 

De wet én het amendement zullen ervoor zorgen dat er meer aandacht komt voor het welzijn van álle dieren, zegt hoogleraar Ludo Hellebrekers, directeur van Wageningen Bioveterinary Research. "Dus voor de koeien van een veehouder, maar ook voor de bezitter van een huisdier."

Hellebrekers wijst erop dat de wet er is om te zorgen voor aandacht voor de goede omgang met dieren. "In het professioneel én individueel houden van dieren zijn verbeteringen haalbaar rond gezondheid en welzijn van de dieren. Vooral rond hun natuurlijke gedrag. Zo kan een kanarie die in een kooi wordt gehouden niet vliegen, terwijl dat wel het natuurlijke gedrag is van het dier. Dat moet veranderen."

Exporteurs
Lees ook:
Exporteurs Nederlands vee negeerden jarenlang regels dierenwelzijn

Ook Vestering wijst erop dat het natuurlijk gedrag van kanaries is om te vliegen. "En in een klein kooitje kan dat niet." Ze wijst er wel op dat de nieuwe dierenwet en de aanpassing vooral gaan over de veehouderij. "In het verleden was het pijn doen van dieren toegestaan als er een redelijk doel was. Dat redelijke doel was voor deze wet, de veehouderij. Dat is door deze verandering niet meer. Die belofte dat het zou veranderen, werd 20 jaar geleden al gedaan door de toenmalige minister van Landbouw. En dat is nu eindelijk gebeurd."

Ook Hellebrekers wijst erop dat een hond nog steeds wel aan de riem uitgelaten kan worden. "Dat heeft ook met sociale leefbaarheid te maken. Maar een paard alleen in de wei terwijl het sociale dieren zijn, dat kan straks niet langer. Net als een productiedier niet altijd in een verduisterde stal moet worden gehouden."

Huisdieren
Lees ook:
Huisdieren voor duizenden euro's opgelapt: 'Dat doe je gewoon'

De uitvoering van de wet zal volgens hoogleraar Hellebrekers consequenties hebben voor álle dierenbezitters. "Om dat op te vangen zal er door de overheid meer voorlichting gegeven moeten worden. Wat is wel goed voor een dier, en wat niet. Veel huisdierbezitters doen hun stinkende best, maar wat ze doen is, zonder dat ze het weten, niet altijd goed voor het dier."

Hellebrekers denkt dat de gevolgen op korte termijn 'erg mee gaan vallen'. "Maar het is wel goed, want het leert en dwingt ons, na te denken hoe over we dieren houden. Het welzijn van dieren wordt steeds belangrijker, en dat is goed."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update