VVD in Kamerdebat

'Voorkom verkoop eigen huis bij financiële problemen door corona'

03 juni 2021 06:29 Aangepast: 03 juni 2021 11:16
Ondernemers die schuldhulp nodig hebben, belanden snel van de regen in de drup. Beeld © ANP

Ondernemers en zzp'ers die door corona in de financiële problemen komen, moeten niet direct worden gedwongen hun huis te verkopen. Daarvoor pleit de VVD-fractie in de Tweede Kamer vandaag in een debat over corona en wonen.

Volgens VVD-Tweede Kamerlid Daniël Koerhuis lopen ondernemers en kleine zelfstandigen die failliet gaan dat risico, als ze schuldhulp nodig hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal faillissementen stijgt, maar is nog steeds heel laag

Hij vreest dat deze mensen dan van de regen in de drup belanden. ''Ze zijn dan aangewezen op de particuliere huursector. En iedereen weet dat dan flinke huurbedragen moeten worden betaald. Bovendien is het moeilijk om aan zo'n huis te komen. Ik wil niet dat deze mensen op straat komen", vertelt hij aan RTL Nieuws. 

Meer tijd

Koerhuis vraagt daarom vandaag aan demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken maatregelen te nemen die een gedwongen verkoop kunnen voorkomen.

Hij denkt daarbij aan de mogelijkheid om mensen meer tijd te geven om hun hypotheekachterstanden weg te werken. Ook wil hij dat het eerst mogelijk wordt de hypotheekvrije ruimte van woningen te benutten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lege kantoren nu thuiswerken blijft? 'Niet erg als leegstand stijgt'

Steunpakketten

Op dit moment gaan ondanks de crisis nog relatief weinig bedrijven failliet. ''Maar'', zegt Koerhuis, ''economen wijzen erop dat er straks alsnog veel ondernemers en zzp'ers in de problemen kunnen komen als de steunpakketten ophouden en zij alle rekeningen weer zelf moeten gaan betalen. Ik wil voorkomen dat deze mensen daarna nog verder in de problemen komen''.

Bekijk ook: de huizenmarkt kookt droog

Nog nooit hadden huizenkopers zo weinig keuze, zag ook hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore