Ga naar de inhoud
Aanpak coronavirus

Janssen-vaccin uit vaccinatieprogramma jongere groepen gehaald

Beeld © ANP

Het Janssen-vaccin tegen het coronavirus wordt in Nederland uit het vaccinatieprogramma gehaald voor de jaartallen die nog moeten worden gevaccineerd. Dat heeft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge besloten. Dat gebeurt na het advies van de Gezondheidsraad, die het kabinet adviseerde jonge mensen het Moderna- of Pfizer-vaccin te geven.

De Jonge benadrukt dat mensen die het Janssen-vaccin al hebben gekregen zich geen zorgen hoeven te maken. Ook mensen die al een afspraak hebben om het Janssen-vaccin te krijgen, kunnen als ze dat willen gewoon laten doorgaan. Ook kunnen ze vragen om een ander vaccin.

Speciale doelgroepen

Voor groepen die baat hebben bij slechts één prik, kan het Janssen-vaccin nog steeds worden ingezet. Het gaat dan bijvoorbeeld om daklozen, militairen of matrozen.

Iedereen die vanaf nu nog gevaccineerd wordt, krijgt Pfizer of Moderna, want ook het AstraZeneca-vaccin wordt alleen nog ingezet voor tweede prikken.

Gezondheidsraad:
Lees ook:
Gezondheidsraad: geef jonge mensen vaccin van Moderna of Pfizer

Zeldzame bijwerkingen

De Gezondheidsraad adviseerde jonge mensen bij voorkeur een prik te geven met Moderna- of Pfizer, omdat die vaccins een hogere effectiviteit hebben en minder nadelen dan de vaccins van AstraZeneca en Janssen.

Zowel bij het vaccin van Janssen als AstraZeneca zijn meldingen gemaakt over een zeldzame ernstige bijwerking: trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Bij jonge mensen is het risico om ernstig ziek te worden door het coronavirus klein.

Daarom weegt het risico op de zeldzame bijwerking van deze vaccins des te zwaarder, zegt de Gezondheidsraad.

Bekijk ook: Janssenvaccin effectief: waarom '66 procent bescherming' misleidend is

01:17
Het coronavaccin van Janssen heeft een beschermingsgraad van 66 procent, terwijl Pfizer op 95 procent zit en Moderna op 94 procent.

Voldoende vaccins

De Gezondheidsraad benadrukt dat het Janssen-vaccin voldoende effectief en veilig is. Volgens de raad heeft het kabinet de ruimte om deze keuze te maken omdat er voldoende vaccins beschikbaar zijn én omdat het aantal coronabesmettingen relatief laag is.

Er komt een mogelijkheid voor mensen die dat willen, toch Janssen te nemen. Maar Janssen maakt dus geen deel meer uit van het 'prikken wat de pot schaft' voor verschillende jaartallen.

Inenten
Lees ook:
Inenten waarschijnlijk vertraagd door leveringsproblemen Janssen-vaccin