Ga naar de inhoud
9 miljoen euro

Minister over deal met Van Lienden: 'Beeld van exorbitante winst is niet goed'

Sywert van Lienden verdiende 9 miljoen euro aan de deal met het ministerie.

Het beeld dat er 'exorbitante winst' zou zijn gemaakt tijdens een 'internationale crisis' is 'niet goed', schrijft minister voor Medische Zorg Tamara van Ark na vragen over de mondkapjesdeal van ondernemer Sywert van Lienden. Die bleek 9 miljoen euro te hebben verdiend aan de verkoop van mondkapjes aan de overheid, terwijl hij publiekelijk zei dat 'om niet' te doen.

De zakenpartners van Van Lienden streken elk meer dan 5 miljoen euro op.

Van
Lees ook:
Van Lienden verdiende 9 miljoen aan mondkapjesdeal: 'Klaar met deze opera'

De onthulling van de Volkskrant dat Van Lienden en zijn partners winst maakten terwijl hij altijd had gezegd het om niet te doen, leidde de afgelopen weken tot grote ophef. Van Lienden is CDA-lid en schreef mee aan het verkiezingsprogramma van die partij.

Moreel oordeel

Ook gaf Van Lienden op Twitter, waar hij veel volgers heeft, vaak een moreel oordeel over diverse kwesties. Dat hij vervolgens zo veel geld in zijn zakken stopte en intussen deed alsof er geen vergoeding tegenover stond, zette kwaad bloed.

Over het CDA-lidmaatschap en de schijn van belangenverstrengeling schrijft Van Ark dat het contact tussen Van Lienden en het ministerie werd gelegd door Van Lienden. Die nam maart vorig jaar contact op met de politiek adviseur van de minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge 'met de vraag waar hij zich kon melden met een aanbod van mondmaskers'.

'Zorgvuldig bekeken'

Dat gebeurde regelmatig, schrijft Van Ark. "Al deze aanbiedingen zijn onder verantwoordelijkheid van de minister voor Medische Zorg zorgvuldig bekeken en waar relevant in behandeling genomen. Dat maakt dat er geen schijn is van belangenverstrengeling."

Het ministerie van Volksgezondheid, dat de mondkapjes inkocht bij het bedrijf van Van Lienden, blijft erbij dat hij behandeld is als iedere andere leverancier. Beschermingsmiddelen werden ingekocht bij partijen die aan drie criteria voldeden: de kwaliteit moest goed zijn, er moest leveringszekerheid zijn en de prijs moest binnen een marktconforme bandbreedte blijven.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.