Vanavond overleg

Tv-schermen tijdens EK voetbal? Burgemeesters zijn er nog niet over uit

31 mei 2021 16:55 Aangepast: 31 mei 2021 18:34
Groot scherm op een terras tijdens een EK-wedstrijd. Beeld © Archief

Vanavond gaan de 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen toch nog een keer praten over het plaatsen van tv-schermen tijdens het EK voetbal op terrassen. Minister Grapperhaus is tegen de grote schermen en vindt dat we de eerste wedstrijden van Oranje maar thuis moeten kijken, maar niet alle burgemeesters zijn overtuigd.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil wél graag dat er veel schermen geplaatst worden, zodat zich overal maar kleine groepjes toeschouwers verzamelen. Meer burgemeesters twijfelen over wat nu verstandig is. Ook de burgemeesters van Utrecht en Den Haag voelen er wel voor om toch schermen op terrassen te plaatsen. 

Vanavond staat het onderwerp nog een keer op de agenda van het Veiligheidsberaad, het overleg van alle burgemeesters van de veiligheidsregio's.

Tegenstander

Vorige week zei demissionair minister Grapperhaus dat hij tegen het plaatsen van grote tv-schermen op terrassen was. Volgens hem trekken de grote schermen groepen mensen aan en daarvoor is het nog te vroeg. De minister wil geen entertainment, dit tot grote teleurstelling van veel horecazaken

Voet bij stuk

Grapperhaus herhaalde vandaag zijn woorden. "Schermen neerzetten is vragen om toeloop van publiek", zei hij na het kabinetsoverleg over corona. Hij benadrukt dat er vorige week tijdens het overleg met de burgemeesters 'uitvoerig over is gesproken, bijna iedereen was het eens. Dat moeten we niet doen'. De schermen zijn al verboden in de wet. 

Het EK begint op 11 juni, de finale is op 11 juli. Het is niet uitgesloten dat op een later moment in het toernooi er meer mogelijk is, maar dat is afhankelijk van de ontwikkelingen rondom corona. In elk geval 'de poulefase doen we in kleiner gezelschap', zegt Grapperhaus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grapperhaus wil dat we thuis EK kijken: 'Zo zuur dat grote schermen niet mogen'

Valt niet goed

Koninklijke Horeca Nederland ziet dat horecazaken in het land al langzaam EK-plannen aan het maken zijn. Bijvoorbeeld door tv-schermen en beamers in te kopen voor de buitenterrassen. Dat die plannen nu in de prullenbak kunnen valt niet goed.

"De horeca kan het juist goed organiseren", zei voorzitter Robèr Willemsen eerder tegen RTL Nieuws. "Iedereen snapt dat overvolle kroegen bij de eerste wedstrijden niet kan. Maar buiten, op het terras, met beamers is toch iets heel anders? Dit is zo voorbarig van de minister."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grapperhaus: te vroeg om EK voetbal in de kroeg te kijken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore