'Open tenzij'

Rutte over versoepelingen volgende week: 'Hiermee komt einde aan de lockdown'

28 mei 2021 19:16 Aangepast: 28 mei 2021 21:15
Beeld © ANP

Maandenlang gold door de coronacrisis over horeca en culturele instellingen 'gesloten, tenzij'. Dat wordt vanaf volgende week 'open, tenzij'. Dat zei premier Rutte zojuist op de persconferentie over de aanpak van het coronavirus. Het kabinet versoepelt vanaf volgende week veel maatregelen. "De versoepelingen die op 5 juni ingaan, betekenen feitelijk het einde van de lockdown", zei Rutte.

Vanaf volgende week zaterdag mogen restaurants, cafés en terrassen open blijven tot tien uur 's avonds. Je moet dan wel zitten aan een tafeltje, met maximaal vier personen.

Entertainment in de horeca, zoals het tonen van EK-wedstrijden op schermen, blijft voorlopig verboden. Het maximaal toegestane aantal gasten binnen wordt dan 50. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen.

Tegelijk met de versoepelingen in de horeca vervalt ook het verbod op de verkoop van alcohol na 20.00 uur in winkels. Ook dat schuift op naar 22.00 uur, zei Rutte tijdens de persconferentie:

Onder meer cafés en restaurants mogen per 5 juni weer binnen gasten ontvangen en groepslessen zijn dan ook weer toegestaan - mits de 1,5 meter afstand wordt nageleefd.

Sauna's en zonnebankstudio's

Casino's, sauna's, zonnebankstudio's en wellnesscentra mogen op 5 juni open. Daarbij geldt wel de regel dat ze maximaal één persoon per tien vierkante meter mogen toelaten.

De bezoekers moeten reserveren en zich registreren, binnen moeten ze een mondkapje dragen en ze moeten een gezondheidscheck doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland vanaf 30 juni verder open, met toegangstesten geen 1,5 meter op festivals

Ná 30 juni

Het kabinet maakte ook bekend dat door de snelle daling van de besmettingscijfers en de bezetting in de ziekenhuizen de samenleving sneller open gaat. De volgende stap in het openingsplan zal op 30 juni plaatsvinden. Oorspronkelijk stond dan stap 4 op het schema, maar dat wordt nu stap 4 en stap 5 uit het openingsplan gezamenlijk.

Dan mogen er ook weer grote evenementen worden gehouden met en zonder toegangstesten. Ook discotheken en nachtclubs mogen met toegangstesten onder voorwaarden weer open. Grote festivals als Lowlands kunnen met toegangstesten doorgaan. Daar hoeft dan geen 1,5 meter afstand meer te worden gehouden. Daar mogen dan maximaal 75 procent van het reguliere aantal bezoekers komen.

Op doorstroomlocaties zoals dier- en speeltuinen mogen met toegangstesten ook 75 procent van de capaciteit toelaten. Ook daar hoeft dan geen 1,5 meter afstand meer worden gehouden.

Sporten

Vanaf 30 juni mogen er weer 8 personen thuis worden ontvangen, en mag er buiten ook weer samengekomen worden met 8 mensen. De groepsgrootte wordt in kroegen en restaurants maximaal 100 personen, afhankelijk van het aantal vierkante meters.

Binnen- en buitensporten is weer toegestaan voor kinderen en volwassenen. Ook wedstrijden mogen weer.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore