Ga naar de inhoud
Afschalen coronamaatregelen

Nederland vanaf 30 juni verder open, met toegangstesten geen 1,5 meter op festivals

De terrassen kunnen straks weer iets langer open. Beeld © ANP

Vanaf 30 juni gaat ons land weer een stuk verder open. Stap 4 en 5 uit het openingsplan gaan dan, eerder dan gepland en tegelijkertijd, in. Die stap volgt op de versoepelingen van volgende week, waarbij restaurants, cafés en terrassen weer open mogen tot tien uur 's avonds. Je moet dan wel zitten aan een tafeltje, met maximaal vier personen. Dat maakt het demissionair kabinet vanavond bekend.

Vanaf volgende week zal er geen onderscheid meer zijn tussen cafés en restaurants, zo lang bezoekers maar zitten. Het maximaal toegestane aantal gasten binnen is dus 50. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen.

De
Lees ook:
De Jonge: 5 juni nieuwe ronde coronaversoepelingen

Theaters

Er wordt een uitzondering gemaakt voor heel grote zalen en theaters met meer dan 1000 stoelen. Daar mogen 250 mensen naar binnen. Overal moet wel de 1,5 meter worden aangehouden.

Voor doorstroomlocaties binnen, zoals musea, en de detailhandel is het maximaal aantal bezoekers afhankelijk van de grootte van de locatie. Er mag 1 persoon per 10 vierkante meter naar binnen, met een minimum van 2 personen. De toegestane groepsgrootte voor bezoek thuis en ook buiten wordt vier.

Bekijk ook: Gevecht om toeristen: geen quarantaine en gratis coronatests

01:43

Ná 30 juni

Het kabinet gaat door de snelle daling van de besmettingscijfers en de bezetting in de ziekenhuizen de samenleving sneller openen. De volgende stap in het openingsplan zal op 30 juni plaatsvinden. Oorspronkelijk stond dan stap 4 op het schema, maar dat wordt nu stap 4 en stap 5 uit het openingsplan gezamenlijk.

Dan mogen er ook weer grote evenementen worden gehouden met en zonder toegangstesten. Ook discotheken en nachtclubs mogen met toegangstesten onder voorwaarden weer open. Grote festivals als Lowlands, waar mensen niet hoeven te blijven zitten, kunnen met toegangstesten doorgaan. Daar hoeft dan geen 1,5 meter afstand meer te worden gehouden. Daar mogen dan maximaal 75 procent van het reguliere aantal bezoekers komen.

Op doorstroomlocaties zoals dier- en speeltuinen mogen met toegangstesten ook 75 procent van de capaciteit toelaten. Ook daar hoeft dan geen 1,5 meter afstand meer worden gehouden.

Sporten

Vanaf 30 juni mogen er weer 8 personen thuis worden ontvangen, en mag er buiten ook weer samengekomen worden met 8 mensen. De groepsgrootte wordt en kroeg en restaurants maximaal 100 personen, afhankelijk van het aantal vierkante meters.

Binnen- en buitensporten is weer toegestaan voor kinderen en volwassenen. Ook wedstrijden mogen weer.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update