Ga naar de inhoud
Blauwe kentekenplaat

Helm wordt vanaf juli volgend jaar verplicht voor snorfietsers

Beeld © ANP

Alle snorfietsers moeten vanaf 1 juli 2022 verplicht een helm dragen. Dat heeft het kabinet zojuist besloten. Doel is om het aantal verkeersdoden en -gewonden onder snorfietsers omlaag te brengen. In Amsterdam geldt sinds dit jaar al een helmplicht voor snorfietsers.

De roep om een helmplicht op snorfietsen en -scooters komt van artsen. Die zien dat veel mensen ernstig gewond raken doordat ze geen helm op hebben.

Honderdduizenden snorfietsers

Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur gaan en is te herkennen aan een blauwe kentekenplaat. Begin 2020 waren er volgens het Centraal Bureau voor Statistiek 765.000 snorfietsen in Nederland.

Sinds begin april was het in Amsterdam al wettelijk verplicht voor snorfietsers om op de rijbaan te rijden en een helm te dragen.

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer eist snelle invoering helmplicht snorfiets

Obstakels

Een meerderheid van de Tweede Kamer pleitte al sinds begin 2019 voor zo'n helmplicht. Minister Cora van Nieuwenhuizen had voor het invoeren van zo'n plicht meer tijd nodig, omdat de plicht tot veel juridische obstakels leidde. Zo zou een groot aantal verschillende voertuigen onder een helmplicht vallen, zoals bakfietsen en andere elektrisch aangedreven voertuigen.

Ook wilde de minister eerst meer onderzoek naar de mogelijkheid dat veel snorfietsers door zo'n helmplicht zouden overstappen naar een bromfiets of een elektrische fiets.

Blijkbaar leverde dat onderzoek en de juridische obstakels uiteindelijk geen bezwaren meer op, want de helmplicht wordt nu dus vanaf volgend jaar ingevoerd.

Andere helm

Verschillende partijen en snorfietseigenaren gaven ook aan lichtere varianten dan een motorfietshelm te willen dragen. Het ministerie van Infrastructuur laat onderzoek doen naar de veiligheid van een speed-pedelec-helm voor op de snorfiets. Dat is waarschijnlijk na de zomer klaar.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore