Ga naar de inhoud
Miljoenen euro's

Van Lienden: ministerie wil geheimhouding over mondkapjes niet opheffen

Sywert van Lienden. Beeld © ANP

Sywert van Lienden zegt dat het ministerie van Volksgezondheid een geheimhoudingsconstructie rondom een levering van mondkapjes, waar zijn bedrijf veel geld aan zou hebben verdiend, niet opheffen. Van Lienden had eerder herhaaldelijk gezegd de maskers belangeloos te leveren. Hij zegt nu dat hij geen openheid kan geven door het ministerie.

Dat stelt Sywert van Lienden in een verklaring uit naam van Relief Goods Alliance, de BV achter de deal. Volgens Van Lienden weigert het ministerie dit 'ondanks onze pogingen', waarmee hij naar eigen zeggen ook wilde voorkomen dat 'relevante informatie verwijderd zal worden'.

Mondkapjesplicht
Lees ook:
Mondkapjesplicht gaat morgen dan toch écht in: boete is 95 euro

'Geen bezwaar'

Een woordvoerder van minister Van Ark van Volksgezondheid ontkent dat het departement dwarsligt bij openbaarmaking. "Wij hebben geen enkel bezwaar tegen vrijgave van stukken. Wij hebben hier geen enkele rol in of zeggenschap over", zegt hij. De betrokken bedrijven zouden zelf geheimhouding hebben afgesproken.

Het ministerie gaat alles wat verstrekt kan worden over de transactie overdragen aan de Tweede Kamer. In de documenten staat informatie over afspraken die gemaakt werden tussen bedrijven onderling, verenigd in het Landelijk Consortium Hulpmiddelen, over de deal. Dan gaat het onder meer over inkoop- en distributieafspraken.

30 miljoen euro

Eerder deze maand bleek uit een publicatie van de Volkskrant dat de opiniemaker en activist veel geld verdiende aan de mondkapjesdeal met VWS, terwijl hij eerder herhaaldelijk had gezegd de maskers belangeloos te leveren.

Ook was de kwaliteit van de mondkapjes niet onomstreden. Momenteel liggen ze ongebruikt in een opslag. Follow The Money stelde na onderzoek dat Van Lienden en zijn zakenpartners mogelijk 30 miljoen euro hebben verdiend.

Geheimhoudingsplicht

Van Lienden heeft uitleg over de kwestie altijd geweigerd omdat hij zich naar eigen zeggen moest houden aan de geheimhoudingsplicht. Door de vermeende opstelling van het ministerie stelt Relief Goods Alliance 'helaas nog steeds niet in staat' te zijn 'in de volledige context openheid van zaken te geven in antwoord op de vele vragen die de afgelopen twee weken aan ons en aan het ministerie gesteld zijn'.

Het bedrijft zegt niet te begrijpen dat het ministerie 'ons nu niet in staat stelt om onszelf te kunnen verdedigen tegen vragen uit de media door volledig openheid van zaken te geven'.