Hersteloperatie

Kamer: afhandeling toeslagenaffaire moet sneller en simpeler

27 mei 2021 07:32 Aangepast: 27 mei 2021 07:45
Staatssecretaris Van Huffelen in gesprek met gedupeerden. Beeld © ANP

De afhandeling van de toeslagenaffaire gaat veel en veel te langzaam, vindt de Tweede Kamer. En het zijn juist de schrijnendste gevallen die vaak het langst moeten wachten. Het moet sneller en simpeler.

"Voor veel ouders duurt de onzekerheid maar voort", zegt VVD-Kamerlid Folkert Idsinga. Ook bij de SP blijven de signalen binnenstromen dat het niet goed gaat in de uitvoering. Er moet veel meer tempo komen in de hersteloperatie, vinden de meeste partijen.

Eerder deze week sprak de Nationale Ombudsman al zijn zorgen uit over de snelheid waarmee de toeslagenaffaire wordt afgehandeld. Zo’n 15.500 mensen hebben intussen te horen gekregen dat ze in aanmerking komen voor de compensatie van 30.000 euro. Maar in totaal hebben zich nu al bijna 40.000 mensen voor de regeling gemeld.

Laatste kans

Keer op keer beloofde verantwoordelijk staatssecretaris Van Huffelen haast te maken. In de praktijk verloopt de hersteloperatie stroef. Voor Denk-Kamerlid Azarkan is de maat vol. Wat hem betreft krijgt de staatssecretaris nog één laatste kans.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet neemt schulden over van gedupeerde ouders toeslagenaffaire

Een deel van de mensen die al compensatie hebben gehad, hebben veel meer dan 30.000 euro schade geleden. Hoe lang het duurt om hun zaak volledig te beoordelen is onduidelijk. "Ik wil dat deze ouders nu met voorrang een gedegen beoordeling krijgen", zegt Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie.

Ingewikkeld

Daarnaast bestaat de mogelijkheid een verzoek in te dienen bij een speciale commissie om de werkelijk geleden schade vergoed te krijgen. Veel gedupeerden hebben door de terugvordering van toeslagen hun studie niet kunnen afmaken, zijn hun baan kwijtgeraakt of hebben hun huis moeten verkopen.

"Maar het is een heel ingewikkelde klus om uit te zoeken wat in geld uitgedrukt een redelijke compensatie is voor al dit leed", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. De commissie Werkelijke Schade heeft tot nu toe nog maar een paar zaken onder de loep genomen. "In het huidige tempo dreigt het jaren te gaan duren voordat elke zaak is beoordeeld."

In de Tweede Kamer wordt vanmiddag gesproken over de hersteloperatie voor de gedupeerde ouders.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore