Ga naar de inhoud
In Opiumwet

Kabinet verbiedt drug 3-MMC: 'We moeten onze jongeren beschermen'

Een smartshop in Amsterdam (archieffoto). Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

Het kabinet gaat de designerdrug 3-MMC verbieden. Het kabinet volgt daarmee het advies van verschillende experts, die al eerder opriepen tot zo'n verbod. "Het is gevaarlijk spul, waar we onze jongeren voor moeten waarschuwen en tegen moeten beschermen", zegt staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis over het besluit.

Het gebruik van 3-MMC is de afgelopen jaren flink gestegen, onderzocht het Trimbos-instituut. De drugs, die je kunt spuiten of slikken, wordt vooral door jongeren gebruikt en kent risico's. Vorig jaar eindigden 64 jongeren met een vergiftiging in het ziekenhuis na het gebruiken van 3-MMC.

Daarom is er voldoende aanleiding de drug onder de Opiumwet te plaatsen, waarmee hij verboden wordt, schrijft het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM) aan verantwoordelijk staatssecretaris Blokhuis.

Hoe ernstig de gevolgen van 3-MMC kunnen zijn, is te zien in deze reportage die we eerder dit jaar maakten:

Ouders Gerjan over 3MMC: 'Laat zijn dood niet voor niets zijn geweest'

04:35
Ouders Gerjan over 3MMC: 'Laat zijn dood niet voor niets zijn geweest'

Het kabinet plaatst 3-MMC nu op lijst II van de Opiumwet, schrijft Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer. Op die lijst staan softdrugs als hasj en wiet, maar ook paddo's en verschillende slaap- en kalmeringsmiddelen. Daarmee wordt bezit, verkoop en productie van de drug verboden.

"De legale status geeft deze drug een vals onschuldig imago, daar moeten we zo snel mogelijk vanaf", zegt Blokhuis.

De ouders van Gerjan kregen vanochtend vroeg al een appje van de burgemeester met het nieuws. "We zijn reuzeblij dat het eindelijk is gelukt", laat zijn moeder Bea weten. "Onze zoon krijgen we er helaas niet mee terug, maar elk leven dat je ermee kunt redden is heel belangrijk. Mensen moeten weten dat 3-MMC rotzooi en supergevaarlijk is. Wij hopen hier een bijdrage aan te hebben geleverd."

Wat is 3-MMC?

3-MMC is een middel dat al een aantal jaren te verkrijgen is. Het is legaal, je kunt het online bestellen of via smartshops. Je kunt de drugs snuiven, injecteren of slikken.

3-MMC is de opvolger van 4-MMC, dat al langer illegaal is. Het is een stuk goedkoper dan cocaïne; 3-MMC kost een tientje per gram. Mensen krijgen van de drugs een versnelde hartslag, hoge bloeddruk, hoofdpijn en rusteloosheid. Het werkt verslavend.

Alarm
Lees ook:
Alarm om drug 3-MMC: 'Die troep heeft onze zoon Gerjan de dood in gejaagd'

Wetsvoorstel

Eerder hoopte het kabinet drugs als 3-MMC nog te kunnen verbieden met een wet die niet specifieke drugs, maar hele grondstoffengroepen ineens moet verbieden. Nieuwe designerdrugs die een variant zijn op oude – 3-MMC lijkt bijvoorbeeld veel op zijn verboden voorganger 4-MMC – zouden dan automatisch onder de Opiumwet vallen. Nu moet elke nieuwe drug apart met een wetsvoorstel onder die wet worden geplaatst. 

Maar dat wetsvoorstel is doorgeschoven naar de formatie en het is nog de vraag wat er ermee gebeurt. Het verbod op 3-MMC moet in het najaar ingaan.

David
Lees ook:
David raakte in korte tijd verslaafd aan 3-MMC: 'Ik nam bewust een overdosis'