Versoepelen coronamaatregelen

De Jonge: 5 juni nieuwe ronde coronaversoepelingen

26 mei 2021 15:16 Aangepast: 26 mei 2021 15:39
Premier Rutte, de gebarentolk en minister De Jonge. Beeld © ANP

Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge geven vrijdag om 19.00 uur een persconferentie over versoepelingen van de coronamaatregelen per 5 juni. Als het kabinet dat besluit vrijdag formeel neemt, kunnen restaurants en musea volgende week zaterdag weer open. Ook mogen er weer meer mensen thuis worden ontvangen, namelijk 4 personen.

Aanvankelijk zouden de versoepelingen pas op 9 juni ingaan, maar dat wordt enkele dagen eerder omdat het goed gaat met besmettingscijfers. Het gaat om stap 3 in het openingsplan van het kabinet. In dat plan worden de stappen beschreven waarin de samenleving weer terugkeert naar het oude normaal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meteen loopt het storm: Nederlanders boeken vakanties na versoepelingen

De besmettingscijfers zijn vanwege het vaccineren snel aan het dalen. De bezetting in ziekenhuizen en op intensive cares is daardoor ook aan het afnemen.

Ook cafés open

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie zei gisteren na het Veiligheidsberaad met burgemeesters, dat wat hem betreft cafés net als restaurants op 5 juni al open moeten. Volgens de officiële plannen zouden de kroegen pas later open mogen.

Grapperhaus af wil van het onderscheid tussen de restaurants (droge horeca) en cafés (natte horeca). "Het onderscheid is soms zo moeilijk vast te stellen. Bovendien moeten mensen met een kroeg dan nog langer wachten."

Grapperhaus heeft daarom voorgesteld in stap 3 naast de restaurants ook de cafés te openen. Het is nog onduidelijk of het kabinet daartoe ook besluit.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore