'Nieuwe start'

Kabinet neemt schulden over van gedupeerde ouders toeslagenaffaire

25 mei 2021 16:24 Aangepast: 25 mei 2021 17:50
Ouders die gedupeerd zijn in de toeslagenaffaire in gesprek met premier Rutte (archieffoto).

Het kabinet gaat de private schulden overnemen van ouders die door de toeslagenaffaire in de problemen zijn gekomen. De regeling geldt voor betalingsachterstanden die de gedupeerde ouders op dit moment hebben, maar ook voor bijkomende kosten zoals rente, boete en deurwaarderskosten.

Dat heeft demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) laten weten aan de Tweede Kamer. De Kamer had al in januari om zo'n regeling gevraagd.

Openstaande boetes

De regeling geldt voor alle ouders die ook in aanmerking komen voor de compensatie van 30.000 euro die gedupeerden van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag dit voorjaar hebben ontvangen. Het kabinet besloot eerder al om deze mensen alle schulden kwijt te schelden bij overheidsinstanties. Het ging dan om bijvoorbeeld openstaande boetes, studie- en belastingschulden.

Tot nu toe wordt deze groep ouders beschermd tegen private schuldeisers door de zogenoemde pauzeknop. Dat is een regeling die ervoor zorgt dat ze een jaar lang geen incassobureaus en deurwaarders op hun dak krijgen voor het betalen van oude schulden. Het was steeds de bedoeling dat die periode zou worden benut om tot een definitieve oplossing te komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gedupeerden toeslagenaffaire krijgen onterecht brief over schuld

"Het is mijn ambitie om de private schulden van ouders zo snel mogelijk en in één keer op te lossen", zegt Van Huffelen. Gedupeerden moeten de toegekende compensatie kunnen gebruiken voor een 'nieuwe start', niet om oude schulden mee af te lossen die vaak juist door de toeslagenellende zijn ontstaan.

Eén loket

De regeling moet, in overleg met de Kamer, nog verder worden uitgewerkt. Het idee is in ieder geval dat er één loket komt waar ouders al hun schulden kunnen aanmelden. Zij hoeven dus niet zelf bij elke schuldeiser afzonderlijk aan te kloppen. Bij het maken van zo'n schuldenoverzicht kunnen zij hulp krijgen bij de gemeente.

Hoeveel geld het aflossen van de schulden gaat kosten, weet de staatssecretaris nog niet. Voor het aflossen schulden bij publieke schuldeisers, zoals gemeenten of DUO, heeft ze in totaal 700 miljoen euro gereserveerd. Voor ouders in de schuldhulpverlening is 56 miljoen euro beschikbaar. Het geld voor de nieuwe regelingen wordt opzijgezet in de voorjaarsnota.

Bekijk ook: 'Toeslagenouder' Deborah heeft nog geen cent

Vóór 1 mei zou een grote groep slachtoffers van de toeslagenaffaire 30.000 euro krijgen als voorlopige compensatie. Maar niet iedereen werd op tijd geholpen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore