Weinig balans

Kamervoorzitter maakt zich zorgen om werkdruk op Binnenhof

25 mei 2021 16:24 Aangepast: 25 mei 2021 16:24
Vera Bergkamp

De voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp, gaat met collega's in gesprek over de werkdruk op het Binnenhof. Reden hiervoor is de uitval van minister Bas van 't Wout van Economische Zaken. Hij is de derde politicus in korte tijd die overspannen thuis komt te zitten.

Eerder dit jaar raakten CDA-Kamerleden Pieter Omtzigt en Harry van der Molen al overwerkt, mede door de hoge werkdruk op het Binnenhof. Bergkamp wil dat daar verandering in komt. "Een balans tussen werk en privé is belangrijk, voor iedereen en ook voor Kamerleden."

Ze wil onder meer dat er meer 'voorspelbaarheid' in de Kameragenda komt. Daarvoor wilde zij al in gesprek gaan met fractievoorzitters. Het ligt voor haar ook voor de hand dat er een gesprek met minister-president Rutte komt, omdat de hoge werkdruk volgens Bergkamp ook het gevolg is van 'het samenspel tussen kabinet en Tweede Kamer'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CDA-Kamerlid Omtzigt nog maanden uit de roulatie, vervanging geregeld

Volgens demissionair vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren hoort hard werken er nu eenmaal bij in politiek Den Haag. "Je kiest er ook voor. Het is het type baan dat eigenlijk 24 uur per dag doorgaat."

Weinig balans

Toch geeft ze toe dat er soms weinig balans is.  Soms is het werk 'bijna niet te behappen voor één persoon'. Ze vraagt daarbij ook aandacht voor de werkdruk bij ambtenaren op de ministeries. "Die moeten net zo hard werken als wij soms."

Het is nog onbekend wanneer de gesprekken met de fractievoorzitters en premier Rutte zullen plaatsvinden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore