Extra staatssecretaris

Minister Van 't Wout heeft burn-out, Blok vervangt hem

24 mei 2021 13:13 Aangepast: 24 mei 2021 14:55
Bas van 't Wout Beeld © ANP

Demissionair minister Bas van 't Wout (Economische Zaken en Klimaat) kampt met een burn-out en legt zijn werk voor minstens drie maanden neer. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maandag weten.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) vervangt hem de komende tijd. Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel, zal tijdens die periode ook als minister van Buitenlandse Zaken fungeren.

Ook komt er een extra staatssecretaris totdat er een nieuw kabinet is. Die moet zich bezighouden met klimaat en energie en zal uit de kring van de VVD komen, meldt de RVD. Wie deze functie gaat vervullen, wordt 'zo spoedig mogelijk' bekendgemaakt.

Opvolger Wiebes

Van 't Wout volgde in januari dit jaar Eric Wiebes op als minister voor Economische Zaken, nadat Wiebes vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire was afgetreden. In juli vorig jaar werd hij staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid omdat Tamara van Ark doorschoof als minister voor Medische Zorg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bas van 't Wout volgt Eric Wiebes op als minister van Economische Zaken

Van Ark volgde Bruno Bruins op, die eerder ook oververmoeid raakte en de politiek verliet. Momenteel zitten er meer politici thuis met een burn-out, onder wie CDA-Kamerleden Pieter Omtzigt en Harry van der Molen. Ook Rens Raemakers (D66) en Zihni Özdil (GroenLinks) kampten met oververmoeidheid door hun Kamerwerk.

Betrokken bij coronasteun

Als minister was Van 't Wout nauw betrokken bij de economische coronasteunpakketten. Deze worden met nog eens drie maanden verlengd, bevestigden ingewijden vorige week donderdag. Naar verwachting wordt het pakket dinsdag gepresenteerd.

Voordat Van 't Wout toetrad tot het kabinet, was hij vicefractievoorzitter van de VVD. Eerder was hij onder meer raadslid in Amsterdam en politiek assistent van Mark Rutte, de toenmalige staatssecretaris van Onderwijs.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore