Ga naar de inhoud
Coronapaspoort

Minister De Jonge: 1 prik moet in hele EU genoeg zijn voor coronareispas

Beeld © ANP Foto

Eén prik met een coronavaccin moet straks genoeg zijn om met de coronareispas alle Europese lidstaten binnen te reizen. Dat vindt demissionair minister De Jonge. Hij roept zijn Europese collega's op tot eenduidige regels te komen, waarbij één dosis genoeg is. Gisteravond werd er een akkoord bereikt voor het zogenoemde Digitaal Groen Certificaat (DGC).

"We moeten hier echt vanuit een Europees perspectief naar kijken en ook vanuit het perspectief van mensen die graag op vakantie gaan", zegt De Jonge. "Als je eerst een dik boekwerk door moet om te weten waar je welke regels hebt, dan maken we het heel ingewikkeld."

Akkoord over het paspoort

Het Europees Parlement en de lidstaten kwamen gisteravond tot een akkoord over het Covid-certificaat, dat soelaas moet bieden voor de zomervakantie. Maar het is nog niet duidelijk hoe de regels er precies gaan uitzien.

Reizigers kunnen straks met een QR-code aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief hebben getest of al een besmetting achter de rug hebben en daardoor zijn beschermd. Maar landen kunnen zelf bepalen of ze iemand pas toelaten na twee prikken met het coronavaccin, na één prik, of alleen na één prik als die persoon al eens besmet is geweest. "Als allerlei lidstaten er eindeloos nationale verplichtingen aan verbinden, dan wordt het lastig dat certificaat te gebruiken", zegt De Jonge.

Coronapaspoort
Lees ook:
Coronapaspoort gaat er komen: EU-landen en parlement zijn het eens

Helpt landen

Bovendien helpt het landen die achterlopen met het vaccineren als de Europese landen met één prik genoegen nemen, zegt De Jonge. "Dat zou ook voor Nederland kunnen gelden op het moment dat allerlei leveringen gaan tegenvallen", zegt de minister.

Hierover moeten wel nog afspraken gemaakt worden tussen de lidstaten. "Dus daar moeten we aan werken."

Gratis of niet ?

Belangrijk punt van onderhandelingen over het coronapaspoort is of de coronatest voor de reis gratis is. Het Europees Parlement wilde dat per se, maar Nederland en andere lidstaten vonden niet dat Brussel dat bepaalt. In een aantal lidstaten zijn al gratis testen aangekondigd en inmiddels is ook de Nederlandse Tweede Kamer voor een gratis test.

Bekijk ook: een vliegvakantie in coronatijd

03:09
Bekijk ook: een vliegvakantie in coronatijd hoe onveilig is dat?