OMT komt met advies

Middelbare scholen volledig open? 'Mijn hart zegt, doe het niet'

21 mei 2021 13:56 Aangepast: 21 mei 2021 15:41
Middelbare scholieren in een klaslokaal Beeld © Archiefbeeld ANP

De spanning stijgt voor bijna een miljoen middelbare scholieren: mogen zij over een week weer volledig naar school? Vandaag komt het OMT met het advies, morgen neemt het kabinet een besluit. De scholen en leraren zelf zijn verdeeld: de één kan niet wachten, de ander durft het nog niet aan. "Een jonge leraar belandde laatst nog door corona op de ic. Voor ons is opengaan absoluut geen zekerheid."

30.000 zelftests liggen opgeslagen in de drie Eindhovense schoolgebouwen waar Martin van den Berg directeur-bestuurder is. Gekregen van de overheid, maar hij heeft nog geen idee wat daar precies de bedoeling mee is. "De pallets tests liggen vooral heel erg in de weg. We hebben nog veel vragen: moeten we straks alle leerlingen testen en hoe vaak dan?"

Geen zekerheid

Voor Van den Berg is het absoluut nog geen zekerheid dat zijn schoolgebouwen weer volledig opengaan als het kabinet daar morgen toestemming voor geeft. "Natuurlijk, als onderwijsgever kan ik niet wachten. Het is voor onze leerlingen ontzettend belangrijk om weer helemaal naar school te kunnen. Maar mijn werkgevershart zegt: doe het niet. Het is niet verstandig."

Corona heeft behoorlijk huisgehouden in de Eindhovense schoolgebouwen en nog maar weinig leraren zijn volledig gevaccineerd. "Ik denk nog maar 10 procent. Veel te weinig."

Marieke van den Hurk, de Nieuwste School. Marieke van den Hurk, de Nieuwste School.

Minister Slob: opening toejuichen

Het OMT, het team van deskundigen dat het kabinet adviseert, komt vanmiddag samen om te praten over de middelbare scholen. Op de eindexamenleerlingen na krijgen de middelbare scholieren nog steeds beperkt fysiek les op school; veel gaat nog online.

De verwachting is dat het licht op groen gaat en dat de scholen weer open mogen in de week van 31 mei. Demissionair onderwijsminister Arie Slob zei vanochtend voor het begin van de ministerraad: "Als het aan mij ligt en als het maar enigszins mogelijk is, zou ik dat, met het belang van de leerlingen voor ogen, zeer toejuichen."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zaterdag extra Catshuisoverleg over volledig openen middelbare scholen

Kan niet wachten

Marieke van den Hurk, rector van De Nieuwste School in Tilburg, kan niet wachten om weer open te gaan. "Ouders en leerlingen staan te popelen. Ze houden de online lessen niet meer vol." De rector gaat ervan uit dat de overheid en het RIVM voldoende argumenten hebben dat het openen ook verantwoord kan. Want: "Het moet natuurlijk wel kunnen."

Van den Hurk heeft een relatief jong team leraren. Dat speelt ook mee. "Van de 80 leraren hebben ongeveer 15 personeelsleden corona gehad. Ik ook. Gelukkig had ik zelf ook bijna geen klachten. "

Achteruit in prestatie

Een leerling op de Nieuwe School gaat nu gemiddeld tweeënhalve dag weer fysiek naar school. "Je merkt dat de leerlingen geen zin meer hebben om achter een scherm les te krijgen. Zelfs de beste leerlingen gaan achteruit in prestatie en motivatie nu. De oudere leraren zijn gevaccineerd, maar wie toch liever online les blijft geven, mag dat doen. " 

CNV:  meerderheid leraren wil geen volledige heropening

Uit een enquête die vakbond CNV Onderwijs deed, blijkt dat ruim de helft van het onderwijspersoneel nog geen volledige heropening van de middelbare scholen wil. Uit de peiling blijkt dat ruim 25 procent van de ondervraagden zich niet veilig voelt als de middelbare scholen weer opengaan.

Ongeveer 22 procent van de docenten vreest voor 'de continuïteit van het onderwijs', als te veel leraren uitvallen door een coronabesmetting. Dit zou ook de correctie in gevaar brengen van de eindexamens die nu aan de gang zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore