Ga naar de inhoud
Coronacrisis

Drie maanden langer coronasteun voor bedrijven in nood

Sinds een paar weken zijn de terrassen weer open. Beeld © ANP

Bedrijven die last hebben van de coronacrisis, kunnen ook in het derde kwartaal rekenen op overheidssteun. Dat bevestigen Haagse bronnen aan RTL Nieuws. Belastingschulden die ondernemers in het afgelopen jaar hebben opgebouwd kunnen ze over vijf jaar uitsmeren.

Morgen buigt de ministerraad zich over verlenging van het huidige coronasteunpakket, dat loopt tot eind juni. Werkgeversorganisaties drongen er eerder op aan de steun door te trekken tot het einde van het jaar. Omdat nog onduidelijk is hoe het coronavirus zich komende maanden verder ontwikkelt, verlengt het kabinet het huidige pakket eerst met drie maanden.

Nu de coronamaatregelen in stapjes worden afgebouwd, klimmen getroffen sectoren zoals winkels en horeca langzaam uit het dal. De verwachting is echter dat de economie deze zomer nog niet volledig is hersteld van de coronacrisis. Sommige bedrijven zijn waarschijnlijk nog maanden aangewezen op steun.

Belastingschuld

Veel getroffen ondernemers hebben afgelopen jaar een torenhoge belastingschuld opgebouwd. Het terugbetalen mogen zij uitsmeren over een periode van vijf jaar. Ze hoeven daar in oktober 2022 pas een begin mee te maken. Dat moet bedrijven in nood extra lucht geven.

Afgelopen maanden is er van verschillende kanten op aangedrongen om belastingschulden kwijt te schelden, maar dat gaat het kabinet te ver. Dat zou oneerlijk zijn ten opzichte van bedrijven die met pijn en moeite wel aan hun verplichtingen hebben voldaan.

De drie betrokken ministers Van 't Wout (Economische Zaken), Hoekstra (Financiën) en Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) presenteren het steunpakket komende dinsdag.

Informateur Hamer werkt ondertussen aan een economisch herstelplan voor na de coronacrisis. Morgen ontvangt ze onder andere Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO-NCW en Tuur Elzinga van vakbond FNV.

Hoop
Lees ook:
Hoop voor bedrijven: post-corona steunpakket in de maak