Kamervragen

Bruidsparen dubbel gestraft: 'Uitstellen bruiloft is verdrietig én kost veel geld'

20 mei 2021 06:14 Aangepast: 23 mei 2021 23:44
Angelique en haar Raymond hebben al drie keer hun bruiloft moeten uitstellen.

Op huwelijksceremonies zijn nog altijd maar 30 gasten welkom en dus stellen veel bruidsparen hun grote dag (weer) uit. Maar uit onderzoek blijkt dat driekwart van de gemeenten onduidelijk is over de kosten voor het verplaatsen van de ceremonie. Bruidsparen die nu wél willen trouwen, zien de tarieven die gemeenten vragen ondertussen flink stijgen: tot wel 20 procent vergeleken met 2019.

De Haagse Nina de Vreugd zou augustus vorig jaar trouwen met haar Dennis. Maar corona gooide roet in het eten. "Ik heb wel een paar traantjes gelaten tijdens de persconferenties van premier Rutte", zegt de toekomstige bruid. 

Prijs verhoogd

Nu heeft ze een nieuwe datum: 21 augustus 2021. "Coronamaatregelen of niet, we gaan nu écht trouwen. Desnoods in aangepaste vorm. We hebben 130 man uitgenodigd."

Het gemeentehuis heeft intussen de trouwkosten wel verhoogd. "Betaalden we vorig jaar 800 euro, nu moeten we 853 euro betalen, terwijl alles precies hetzelfde is. De gemeente wilde het niet voor dezelfde prijs een jaar verzetten." 

Den Haag is geen uitzondering, blijkt uit onderzoek van trouwplatform ThePerfectWedding.nl, die alle gemeenten vroeg naar de trouwkosten en de regels om te verplaatsen. De gemeentelijke kosten zijn dit jaar gemiddeld met 7 procent gestegen ten opzichte van 2019.

Van 175 naar 404 euro

"Er zijn gemeenten die zelfs 17 procent duurder zijn geworden", zegt onderzoeker Sarah Glasbergen. De sterkste stijging was in de gemeente Dantumadiel, waar het tarief voor een trouwceremonie van 175 euro in 2019 steeg tot 404 euro in 2021. 

Glasbergen heeft daar geen goed woord voor over. "Gemeentehuizen zijn geen commerciële instellingen, zoals trouwlocaties. Bovendien kunnen bruidsparen er niets aan doen dat ze hun bruiloft moesten verplaatsen vanwege een pandemie."

Nina met haar verloofde Dennis. Nina met haar verloofde Dennis.

Verplaatsen van de ceremonie

Het trouwplatform onderzocht ook de kosten voor het verplaatsen van de ceremonie. "Ook hier zijn de verschillen groot. Ben je in de ene gemeente niets kwijt, in de gemeente Midden-Delfland kost het annuleren 205 euro", zegt Glasbergen.

Uit onderzoek blijkt verder dat driekwart van de gemeenten geen duidelijkheid geeft over de regels en kosten voor het verplaatsen van de ceremonie.

De verschillen in kosten voor de trouwceremonie zijn nog altijd groot. Betalen stelletjes die doordeweeks in de gemeente Moerdijk willen trouwen 125 euro, in Delft is een zondagse ceremonie zo'n 16 keer duurder: 2107 euro.

Kamervragen

De landelijke SP-fractie heeft daar geen goed woord voor over en gaat Kamervragen stellen. "Iedereen moet het recht kunnen hebben om te trouwen. Dit soort noodzakelijke voorzieningen mogen niet als melkkoe worden gebruikt door gemeenten om hun begroting mee te spekken", zegt Kamerlid Renske Leijten. 

"Trouwen moet tegen kostprijs gebeuren. Dat sommige gemeenten exorbitante tarieven vragen en de verschillen tussen gemeenten zo groot zijn, moet niet kunnen. De minister moet zich daarvoor inzetten."

Angelique en haar Raymond hebben al drie keer hun bruiloft moeten uitstellen. Angelique en haar Raymond hebben al drie keer hun bruiloft moeten uitstellen.

Al drie keer gecanceld

Ook op de Facebookpagina van het platform ThePerfectWedding zijn die kosten en verschillen een terugkerend thema. Toekomstig bruid Angelique van Engelen vindt dat ook raar. Zij heeft het geluk dat ze in een relatief goedkope gemeente woont: Assen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trouwen met coronaregels hele puzzel: 'Maatregelen werken voor geen meter'

Maar ze heeft ook minder geluk: Angelique heeft haar bruiloft al drie keer moeten verzetten. "Op de dag van de eerste coronapersconferentie heb ik mijn bruiloft afgezegd. Dat was wel even emotioneel."

Nieuwe datum

Daarna werd de grote dag verplaatst naar augustus en naar mei van dit jaar. Drie keer is scheepsrecht. Nieuwe datum: mei 2022. En die gaat door, zegt ze vastberaden. "Ik ga volgende week mijn jurk passen. Die hangt al meer dan een jaar op zolder. Naast het pak van mijn man."

 Over de gemeente Assen is ze tevreden. "In een paar mails en telefoontjes was de nieuwe datum geregeld. Zonder veel extra kosten." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ja, ik wil (niet te duur): deze koppels hadden de budgetbruiloft van hun dromen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore