Bij informateur Hamer

Rutte en Kaag willen vaart maken: 'Voor de zomer nieuw kabinet'

18 mei 2021 20:36
Mark Rutte na zijn gesprek bij de informateur. Beeld © ANP

Twee maanden na de verkiezingen willen partijen haast maken met de formatie. "We willen zo snel mogelijk een nieuw kabinet. Voor de zomer zou heel mooi zijn", zei VVD-leider Mark Rutte. Ook D66-leider Sigrid Kaag vindt dat er nog voor de zomer een nieuw kabinet moet zijn.

Een stabiel kabinet met een meerderheid in de Tweede Kamer. Dat is de wens van VVD-leider Mark Rutte. Maar over de 'wie met wie'-vraag wil Rutte zich nog niet uitspreken. Behalve dat hij graag met het CDA wil samenwerken. VVD, D66 en CDA zijn samen goed voor 73 van de 150 zetels: net geen meerderheid. 

'Vooruit met de geit'

Vandaag kwamen de negen grootste partijen op bezoek bij informateur Mariëtte Hamer. Het is al de vierde keer dat de partijen langskomen bij de informateur na de verkiezingen in maart. Veel partijen, zoals het CDA en D66, willen na de formatiecrisis nu vooruit.

CDA-leider Wopke Hoekstra zei voor het eerst dat hij openstaat voor kabinetsdeelname. "Ik denk dat de meeste mensen in het land er genoeg van hebben en denken: vooruit met de geit", zei Hoekstra. 

Wopke Hoekstra bij informateur Mariëtte Hamer. Wopke Hoekstra bij informateur Mariëtte Hamer.

Ook D66-leider Sigrid Kaag heeft een duidelijke ambitie. Voor de zomer al een nieuw kabinet, en dan het liefst met VVD, D66, CDA, PvdA én GroenLinks. 

Kijken naar inhoud

Op links zijn de partijen nog wat terughoudender. Na haar gesprek zei PvdA-leider Ploumen dat er wat haar betreft vooral naar de inhoud gekeken moet worden. "Mocht het zover komen dat wij aanschuiven, dan niet zonder GroenLinks." GroenLinks-voorman Jesse Klaver had ook de boodschap dat zijn partij de PvdA wil blijven vasthouden.  

De bestuurscultuur is deze formatie een belangrijk issue, net als de vraag of Rutte daar wel verbetering in kan aanbrengen. Alle partijen op de huidige coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie na zegden begin vorige maand het vertrouwen in Rutte op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CDA-leider Hoekstra staat open voor kabinetsdeelname: 'Vooruit met de geit'

Partijen die samenwerking met Rutte nu nog niet uitsluiten, vroegen hem met concrete voorstellen te komen waarmee hij het vertrouwen zou kunnen herstellen. Rutte heeft inmiddels een aantal voorstellen gedaan en vindt dat nu ook andere partijen hun bijdrage moeten leveren. Het is tijd om 'de bel cognac' neer te zetten, zei Rutte.

Hoe nu verder? 

De bedoeling is dat informateur Hamer vóór 6 juni met haar eindverslag komt. Daarna volgt een volgende, cruciale stap. Daarbij zal de vraag centraal staan wie met wie gaat onderhandelen om een nieuw kabinet te vormen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook;

Formatie kan volgende fase in, nieuw premierschap Rutte dichterbij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore