Ga naar de inhoud
Minder Marokkanen-proces

Advies in Wilders-proces: laat veroordeling wegens groepsbelediging in stand

De veroordeling van Geert Wilders voor groepsbelediging moet in stand worden gehouden. Dat is het advies aan de hoogste rechter van ons land. De PVV-leider kreeg een proces aan zijn broek vanwege zijn meer of minder Marokkannen-uitspraak in 2014.

De Hoge Raad kijkt niet inhoudelijk naar de zaak, maar alleen naar de manier waarop het gerechtshof naar de feiten heeft gekeken. Dat is goed gegaan, staat in het advies aan de hoogste rechter van het land.

Minder minder uitspraak

De PVV-leider kreeg een proces na zijn uitspraken in 2014 tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Wilders vroeg de aanwezigen of ze 'meer of minder Marokkanen' wilden. Nadat het publiek 'minder, minder!' begon te scanderen, antwoordde hij: "Dan gaan we dat regelen."

Hij zei daarvóór overigens al te denken dat hij dit 'eigenlijk' niet zou mogen zeggen, omdat er aangifte tegen hem gedaan zou kunnen worden en hij mogelijk een proces aan zijn broek zou krijgen.  

Bekijk hier de beelden uit 2014 terug:

01:29
De PVV-leider stond terecht voor uitspraken die hij in maart 2014 deed. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst stelde de politicus zijn publiek drie vragen: of ze meer of minder Europese Unie, Partij van de Arbeid en ten slotte Marokkanen wilden.

De rechtbank veroordeelde Wilders in 2016 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar legde geen straf op. Zowel het OM als de politicus ging in beroep. In hoger beroep is in juli 2019 een geldboete van 5000 euro geëist, maar daar ging het gerechtshof dus niet in mee. Ook werd Wilders dus opnieuw vrijgesproken voor het aanzetten tot discriminatie.

Wilders:
Lees ook:
Wilders: Willen jullie meer of minder Marokkanen?