Formatie gaat verder

CDA-leider Hoekstra staat open voor kabinetsdeelname: 'Vooruit met de geit'

18 mei 2021 13:00 Aangepast: 18 mei 2021 18:11
Wopke Hoekstra bij informateur Mariette Hamer.

CDA-leider Wopke Hoekstra wil de optie om mee te regeren in een nieuw kabinet serieus wegen. "Ik denk dat de meeste mensen er in het land genoeg van hebben en denken: 'vooruit met de geit." Dat zei de CDA-leider na zijn gesprek met informateur Mariëtte Hamer.

Vandaag komen de grote partijen bij de informateur Mariëtte Hamer op gesprek. De formatie voor een nieuw kabinet is nu inhoudelijk onder Hamer van start gegaan.  

'We moeten aan het werk'

CDA-leider Hoekstra zei na afloop van zijn gesprek dat er de afgelopen twee maanden veel is gebeurd. Ook in zijn partij.  Maar na de formatiecrisis wordt het tijd om haast te maken, vindt hij.  "Ik hoop dat het Binnenhof genoeg is afgekoeld. De meeste mensen hebben er genoeg van. We moeten verder op de inhoud. Dat verwacht het land van ons. We moeten aan het werk."

Of het CDA gaat meeregeren? "We zijn niet als eerste aan zet, maar we moeten de optie van regeren serieus wegen. Dat gaan we doen op het inhoudelijke verhaal." De CDA-leider kan zich ook voorstellen dat de partij de oppositie ingaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Formatie kan volgende fase in, nieuw premierschap Rutte dichterbij

Pieter Omtzigt

Volgens Hoekstra wordt dat besluit door 15 CDA-fractieleden genomen. "Pieter Omtzigt is een van die 15. Ik sta hier namens het hele CDA."

Omtzigt, het CDA-Kamerlid uit Enschede, zit al maanden ziek thuis. Hoe het met Omtzigt gaat, daar wil de CDA-leider niet te veel over zeggen. "Er is regelmatig, goed contact. Verder wil hij rust en ik wil aan die wens graag tegemoet komen."

Kaag: Voor de zomer een kabinet

Vandaag komen ook Jesse Klaver (GroenLinks), Lilian Marijnissen (SP) en Sigrid Kaag (D66) langs. Kaag hoopt dat er nog voor de zomer een nieuw kabinet gevormd kan worden met een regeerakkoord op hoofdlijnen. Wat haar betreft wordt daarbij een akkoord gesloten tussen haar D66, VVD, CDA, PvdA en GroenLinks, zei ze na haar gesprek.

Of die partijen de samenwerking ook zien zitten, is nog de vraag. Volgens Kaag zijn er in twee maanden nog weinig resultaten geboekt in het formatieproces.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore