Ga naar de inhoud
Noodrem niet nodig

Versoepelingen kunnen doorgaan, vanaf woensdag kunnen we weer wat meer

De zwembaden gaan woensdag weer open Beeld © ANP

De versoepelingen, die het kabinet vorige week had aangekondigd, kunnen doorgaan. Dat betekent dat vanaf woensdag de terrassen langer open kunnen, teams weer buiten mogen sporten en de sportscholen en zwembaden weer open kunnen. Ook de sekswerkers mogen weer aan de slag. Een overzicht van de versoepelingen.

Zojuist gaf het demissionaire kabinet de formele klap op de verruiming. "Wat we in de cijfers zien is een goede daling", zegt minister De Jonge. "Dat komt vooral door het vaccineren."

De volgende ronde versoepeling staat gepland per 9 juni. Het is denkbaar dat de volgende stappen in het openingsplan sneller kunnen gaan, maar daar wil De Jonge ook niet op vooruitlopen. "Als het mogelijk is, zullen we het eerder doen."

Versoepelingen 

De tweede fase van het openingsplan gaat in ieder geval nu definitief door. Vanaf woensdag mogen de terrassen langer open, van 's ochtends vroeg tot 's avonds 20.00 uur. Het maximum aantal mensen per terras blijft 50 personen. Ook kunnen mensen weer naar dierentuinen, speeltuinen, kinderboerderijen en pretparken. 

Voor alle verruimingen gelden tal van regels om ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt en mensen onderling afstand kunnen houden. Ook blijven de basis coronamaatregelen overeind, zoals mondkapjes binnen en het houden van afstand.

Terug
Lees ook:
Terug naar normaal: via deze 6 stappen moet het gaan gebeuren (maar wanneer?)

Sekswerkers en buitenlocaties

Ook de sekswerkers kunnen weer aan het werk. Daarmee zijn alle contactberoepen weer toegestaan.

Buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen, zoals openluchttheaters, mogen ook weer open. Hier geldt een maximum van dertig personen, verplicht 1,5 meter afstand houden, een reservering van tevoren en een gezondheidscheck. 

De bibliotheken kunnen op 20 mei hun deuren weer openen.

Bekijk ook: De Jonge over de versoepelingen

01:27
De Jonge na versoepelingen: 'We zijn er echt nog niet'

Sporten

Ook binnensportlocaties, zoals sportscholen en zwembaden, mogen onder voorwaarden weer open. Ook hier mogen maximaal dertig personen in dezelfde ruimte, die onderling 1,5 meter afstand moeten houden. 

Reserveren is vantevoren verplicht. Grotere groepslessen en wedstrijden voor volwassenen (achttien jaar en ouder) zijn nog niet toegestaan. Ook is publiek niet welkom.

Zwembaden

In de zwembaden mogen de kleedkamers wel open. Buiten sporten mag weer in groepsverband, al geldt ook hier een maximum van dertig personen en de 1,5 meter afstand. Ook hier zijn wedstrijden en publiek niet toegestaan bij volwassenen. Jongeren hoeven geen 1,5 meter afstand meer te houden.

Openbaar vervoer

Vanaf 19 mei vervalt het dringende advies om het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken. Het nieuwe advies voor alle manieren van vervoer is dan om zoveel mogelijk op rustige momenten te reizen.

Volgende beslissing 

Op 1 juni volgt een beslissing over de derde fase in het openingsplan. Maar het is mogelijk dat die stap eerder gezet kan worden, als de daling heel snel gaat. Maar daar wil De Jonge nog niet op vooruit lopen. Bij stap drie kan er onder voorwaarden weer binnen gegeten worden in restaurants, gaan musea weer open en mogen mensen vier bezoekers thuis ontvangen.

Volgende week valt er een besluit over het volledig openstellen van het voortgezet onderwijs.

Wéér
Lees ook:
Wéér coronabesmetting bij andere songfestivaldelegatie