Maurice de Hond

Forum voor Democratie halveert in peiling na afsplitsing Kamerleden

16 mei 2021 10:57
Kamervoorzitter Vera Bergkamp, Thierry Baudet en Wybren van Haga. Beeld © ANP

De afscheiding van drie Kamerleden van Forum voor Democratie zorgt ervoor dat de partij in de peiling van Maurice de Hond fors verliest. Deze week staat de partij op vier zetels, terwijl het na de Tweede Kamerverkiezingen acht zetels had veroverd.

De partij van Thierry Baudet gaat in de Tweede Kamer terug van acht naar vijf zetels. Afgelopen donderdag besloten Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim nog geen twee maanden na de verkiezingen uit de FvD-fractie te stappen en hun zetel mee te nemen.

Taboes

Het drietal staat niet meer achter de manier van politiek bedrijven door FvD-leider Thierry Baudet, die allerlei 'taboes wil doorbreken'. 

Hoe de nieuwe fractie gaat heten, of ze een nieuwe partij oprichten, weet Van Haga nog niet. Ook is nog niet bekend wie fractievoorzitter zal worden van de achttiende partij in de Tweede Kamer.

In de peiling van De Hond is de afsplitsing niet meegenomen. De winst komt vooral terecht bij de kleinere partijen. JA21 en VOLT staan ten opzichte van de verkiezingen op 3 zetels winst.

Ook de BoerBurgerBeweging trekt steeds meer kiezers. De partij van Caroline van der Plas staat nu op 3 zetels. En ook Sylvana Simons (BIJ1) wint er nu 1 zetel bij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Haga over FvD-breuk: 'Baudet wil taboes doorbreken, vinden we soms te pijnlijk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore