Wybren van Haga

Breuk in Forum voor Democratie: drie Kamerleden vertrekken en beginnen eigen fractie

13 mei 2021 10:11 Aangepast: 13 mei 2021 12:40
Wybren van Haga Beeld © ANP

Een breuk bij Forum voor Democratie. Wybren van Haga laat weten dat er de afgelopen tijd binnen de fractie van FvD een verschil van inzicht is ontstaan over de manier waarop politiek bedreven wordt. Van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim gaan als zelfstandige fractie door.

Van Haga laat in een verklaring weten dat de afsplitsing in 'goede harmonie met de FvD-fractie' is besloten. "Het oorspronkelijke verkiezingsprogramma van FvD blijft leidend bij het Kamerwerk en het belang van alle Nederlanders staat nog steeds op de eerste plaats."

De partij heeft inmiddels ook gereageerd. Forum voor Democratie laat in een verklaring weten de afsplitsing te betreuren. "Maar hun beslissing staat hen uiteraard vrij." Forum laat weten in de toekomst constructief met de drie te willen blijven samenwerken.

Vertrouwensbreuk

"Je zag kortgeleden al dat er onenigheid was binnen Forum voor Democratie", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Het begon met de poster van Forum over 5 mei." Op die poster, die via sociale media werd verspreid, maakte FvD van 5 mei een gelegenheid om '75 jaar vrijheid te herdenken', en dus niet het vieren van de bevrijding. "Eerste Kamerlid Theo Hiddema sprak zich daar over uit. En vervolgens nam ook Wybren van Haga in een debat afstand van die poster", zegt Bremer. 

"Daarna waren er geruchten over een wijnproeverij bij de Forum-fractie en dat medewerkers daar besmet waren geraakt met corona. Gisteren zei Thierry Baudet in de gang van de Tweede Kamer dat hij mogelijk corona heeft gehad. Hij lag een paar dagen met griepverschijnselen op bed, maar hij heeft zich niet laten testen. Vervolgens zou Baudet spreken in de Tweede Kamer en kwam er wat reuring omdat andere Kamerleden zich afvroegen of Baudet nou corona had of niet. Baudet en Van Haga zijn uiteindelijk door de Kamervoorzitter bij zich geroepen. Dat was ook een teken aan de wand. Het is inmiddels de zoveelste ruzie in de partij met afsplitsingen tot gevolg. Het solistische en impulsieve optreden van Baudet staat een stabiele partij in de weg."

Volgens Bremer hebben de afgesplitste Kamerleden een behoorlijk mandaat. "Wybren van Haga was de nummer twee op de lijst van de Tweede Kamerverkiezingen. Hij is ontzettend populair." Van Haga behaalde meer dan 200.000 stemmen, net iets minder dan Thierry Baudet. Bij de verkiezingen won Forum acht zetels. 

'Het land niet te wachten op steeds die ophef' 

"Het was een opeenstapeling van zaken en de acties van Baudet waar we geen grip meer op hadden", zegt Hans Smolders in reactie tegen RTL Nieuws. "En we wisten ook niet wat ons steeds weer te wachten staat. Wybren van Hagen heeft gisteravond weer lang op Baudet ingepraat, maar zonder succes." 

"Het is een goede jongen, maar na alles wat er de laatste tijd is gebeurd, scheiden onze wegen. Het land zit niet te wachten op steeds die ophef en die taboes doorbreken. We betreuren het wel. Maar nu kan iedereen zijn eigen weg gaan. We hebben nog geen naam voor de nieuwe partij."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore