Ga naar de inhoud
'Vriendelijk bedoeld'

Van Haga biedt excuses aan voor schouderklopje Baudet

In het voorbijgaan legt Baudet zijn hand op de schouder van Paternotte Beeld © ANP

Wybren van Haga van Forum voor Democratie heeft gisteravond zijn excuses aangeboden voor het gedrag van FvD-leider Thierry Baudet, die eerder in het coronadebat D66-Kamerlid Jan Paternotte op de schouder klopte.

Breuk
UPDATE:
Breuk in Forum voor Democratie: drie Kamerleden vertrekken en beginnen eigen fractie

Volgens de FvD'er gebeurde het schouderklopje in een 'vriendschappelijk moment', maar was het 'onjuist'. Hij benadrukte dat er geen verkeerde bedoelingen achter zaten en maakte namens zijn partij excuses. "Ik kan me voorstellen dat de heer Paternotte het ongepast vond."

Baudet maakte gisteren bekend dat hij enkele weken geleden ziek was geweest. In de fractie van Forum waren enkele coronabesmettingen, maar Baudet zelf liet zich niet testen. "Coronagriep, of een andere griep, wat maakt het uit."

Thierry Baudet: 'Ik heb coronagriep of andere griep gehad'

02:02

Geen mondkapje

Van Haga zei door Kamervoorzitter Vera Bergkamp te zijn gevraagd iets te zeggen. "We hebben de afspraak dat we ons aan de coronaregels houden", aldus Van Haga, die daar wel aan toevoegde dat hij en zijn partijgenoten geen mondkapje willen dragen.

In de Tweede Kamer groeit de kritiek op de opstelling van Kamerleden en medewerkers van de fractie van Forum al langer. Zij houden zich niet aan de coronaregels. Daarover hebben onder anderen medewerkers van het parlement zich beklaagd bij het bestuur van de Kamer, het presidium.

Thierry
Lees ook:
Thierry Baudet negeert Mark Rutte en bezoekt illegaal sportschool

Dat laat nu onderzoeken of de regels van de Kamer zo kunnen worden aangepast dat ook Kamerleden en medewerkers van Forum zich eraan moeten houden. "En anders gaan ze maar ergens anders zitten", aldus een Kamerlid van een regeringspartij. Een ander overweegt voor te stellen Kamerleden alleen toegang te geven tot de plenaire zaal als ze een negatieve coronatest kunnen overleggen.