Niet laten testen

Thierry Baudet: 'Ik heb coronagriep of andere griep gehad'

12 mei 2021 15:12 Aangepast: 12 mei 2021 19:15
Baudet in de Tweede Kamer

Forum-leider Thierry Baudet zegt tegen RTL Nieuws dat hij mogelijk corona heeft gehad. Hij lag een paar dagen met griepverschijnselen op bed, maar hij heeft zich niet laten testen. De Forum-leider bevestigt wel dat meerdere mensen uit zijn fractie wél corona hebben gehad.

"Ik heb een paar dagen met griepverschijnselen op bed gelegen. Koortsig, grieperig en daarna was ik weer kiplekker. Griep of coronagriep wat maakt het uit", zegt Baudet op beeld:

Er gingen al langer geruchten dat Baudet corona zou hebben. Zo kwam hij op 21 april niet naar een fysiek gesprek met informateur Tjeenk Willink, maar deed dat telefonisch. Daarna was hij ook even afwezig in de Tweede Kamer. 

Baudet meldde zich vandaag weer in de Tweede Kamer. Voor de camera van RTL Nieuws gaf hij toe dat hij ziek was geweest. Baudet vond het niet nodig zich te laten testen. "Ik ben een paar dagen ziek geweest, daarna was ik weer boven Jan."

Wijnavondje

In dezelfde periode was er een wijnavondje op de fractiekamer van Forum in de Tweede Kamer. De website TPO schreef daar al eerder over en stelde dat die proeverij uit de hand liep. Baudet bevestigt dat er een borrel is geweest. "Ik ben er zelf tot een uurtje of elf geweest."  

Daarna werden meerdere fractieleden positief op corona getest. "Een aantal hebben corona gehad en hebben zich daar ook op getest", zegt Baudet. Of zij corona op het wijnavondje hebben opgelopen? "Geen idee, hoe moet je dat weten?"

Klachten bij Kamerpersoneel

Over misdragingen richting het Tweede Kamerpersoneel zegt Baudet niets te weten. "Dat is een nieuw verhaal voor mij. Ik ga dat eens checken."

Een woordvoerder van de Tweede Kamer bevestigt na vragen van RTL Nieuws inderdaad dat er klachten van het Kamerpersoneel zijn binnengekomen over het gedrag van enkele Forumleden. Daar wordt binnenkort met het fractiebestuur over gesproken. Wat de inhoud van de klachten is, is niet duidelijk. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Baudet hield geen afstand op Urk en krijgt coronaboete van 95 euro

Kritiek op Forum groeit

In de Tweede Kamer groeit de kritiek op de opstelling van Kamerleden en medewerkers van de fractie van Forum. Zij houden zich niet aan de coronaregels. Daarover hebben onder anderen medewerkers van het parlement zich beklaagd bij het bestuur van de Kamer, het presidium.

Dat laat nu onderzoeken of de regels van de Kamer zo kunnen worden aangepast dat ook Kamerleden en medewerkers van Forum zich eraan moeten houden. "En anders gaan ze maar ergens anders zitten", aldus een Kamerlid van een regeringspartij. 

Schorsing debat

Een ander Kamerlid overweegt voor te stellen Kamerleden alleen toegang te geven tot de plenaire zaal als ze een negatieve coronatest kunnen overleggen. 

Het formatiedebat waarbij Baudet vandaag weer aanwezig was, werd even geschorst omdat Kamerleden zich zorgen maakten. Baudet zei daarop dat hij zich kiplekker voelde. Daarna liet de Kamervoorzitter het debat weer verdergaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Openbaar Ministerie vindt geen bewijs voor ronselen volmachten door Thierry Baudet

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore