Versoepelingen

Aantal ziekenhuisopnames hard naar beneden: kwart lager dan tijdens piek

12 mei 2021 13:54 Aangepast: 12 mei 2021 13:58
Archieffoto Beeld © ANP

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten lag de afgelopen vier dagen al bijna een kwart lager dan tijdens de piek van eind april. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) . Dat is goed nieuws: de kans dat de versoepelingen volgende week doorgaan groeit.

Kuipers meldde tijdens de briefing aan de Tweede Kamerleden dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten de afgelopen 24 uur verder is gedaald, met 135. Dat is de grootste daling sinds 1 januari van dit jaar.

Gunstig

De afgelopen vier dagen werden gemiddeld 239 mensen met corona per dag opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is de som van opnames op verpleegafdelingen en intensive cares.

In de laatste weken van april piekte dat gemiddelde nog op 312. Het cijfer van de laatste vier dagen dat Kuipers noemde, ligt 23,4 procent daaronder. "Dit toont aan dat de trend zich voortzet en dat is gunstig", zei hij.

Versoepelingen doorgaan

Als de dalende trend aanhoudt, kunnen de voorgenomen versoepelingen van de coronamaatregelen volgende week wat het kabinet betreft doorgaan.Sportscholen, zwembaden en andere plekken waar binnen kan worden gesport, gaan weer open. Ook kunnen de terrassen dan weer tot 20:00 uur open.  

Als de cijfers niet de goede kant op gaan, dan kan het kabinet altijd nog de pauzeknop in drukken. Dat besluit wordt volgende week maandag gemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rotterdamse ziekenhuizen maken zich zorgen over druk songfestival

Nog altijd heel druk in ziekenhuizen

Hoewel de cijfers gunstiger worden, hebben de ziekenhuizen het nog altijd druk door het hoge aantal coronapatiënten. Veel ingrepen worden in ziekenhuizen door het hele land een of meerdere weken uitgesteld. Kuipers voegde eraan toe dat moet worden voorkomen dat de gezondheidsschade door alle uitgestelde zorg straks groter blijkt dan de gezondheidswinst die het leveren van Covid-zorg heeft opgeleverd. Hij benadrukte nog eens dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen 'echt verder naar beneden moet' voordat nog een stap wordt genomen in de versoepelingen.

Om duidelijk te maken dat het niet te snel moet gaan, trok de zorgbestuurder een vergelijking met het lopen van een marathon. "Als je in de eerste kilometers een sprint trekt, ben je sneller op de 10 kilometer, maar het is de vraag of je ook sneller bij de finish bent."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore