In gevaar

VVD en D66 dringen aan om Afghaanse tolken snel toe te laten in Nederland

11 mei 2021 23:28 Aangepast: 11 mei 2021 23:30
Militairen lopen patrouille in Afghanistan. Beeld © ANP

Lokale tolken die Nederlandse militairen op missie in Afghanistan hebben bijgestaan, moeten snel naar Nederland kunnen komen. Daar dringen VVD en D66 op aan. Door de terugtrekking van de buitenlandse militairen uit het land lopen Afghanen die voor hen hebben getolkt gevaar.

"Onze Afghaanse tolken in Uruzgan lopen gevaar, want de Taliban ziet hen als verraders", twitterde Jeroen van Wijngaarden (VVD). Een tolk die bij de Nederlandse ambassade in Kabul aanklopt moet "zònder gemierenneuk in veiligheid worden gebracht", vindt hij.

Ook Sjoerd Sjoerdsma van D66 wil dat er meer tempo wordt gemaakt met het toelaten van bedreigde tolken. Hij spreekt van een erekwestie. "Geen bureaucratie maar actie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor Nederland werkende Afghaanse tolken beter beschermd

Dringende oproep

In de Volkskrant doen Afghanistan-veteranen een dringende oproep aan het kabinet om de tolken toe te laten. "Kom nú in actie en breng onze Afghaanse collega’s en hun gezinnen snel in veiligheid, voordat het te laat is", schrijven ze. Hun oproep wordt gesteund door onder meer de militaire vakbonden.

Afghaanse tolken die buitenlanders helpen, worden al jaren bedreigd door de Taliban. De Kamer nam in 2019 een motie van D66'er Salima Belhaj aan om Afghaanse tolken die Nederlandse militairen hebben geholpen een speciale status te geven. Daardoor komen ze snel voor asiel in aanmerking.

Geen ruchtbaarheid

Het kabinet nam de motie over en er zijn kort daarna ook al bedreigde Afghaanse tolken met hun familie naar Nederland gehaald. Vanwege de veiligheid van de tolken die nog in Afghanistan zijn, is toen geen ruchtbaarheid aan de zaak gegeven.

De buitenlandse troepen zijn uiterlijk 11 september uit Afghanistan weg na ongeveer twintig jaar aanwezigheid. Vermoedelijk zijn de nog aanwezige Nederlandse militairen al veel eerder weg. De Afghaanse tolken zeggen dat de Taliban wraak op ze gaat nemen voor hun hulp aan de buitenlanders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tolken van Nederlandse militairen in Afghanistan voelen zich in de steek gelaten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore