Openingsplan

Volgende stap duurt nog even: meer versoepelingen op z'n vroegst op 9 juni

11 mei 2021 20:23 Aangepast: 12 mei 2021 12:06
De terrassen kunnen straks weer iets langer open, maar nieuwe versoepelingen komen pas in juni. Beeld © ANP

Nog meer versoepelingen van de coronamaatregelen zullen op zijn vroegst op 9 juni worden doorgevoerd. Ervan uitgaande dat stap twee, die vandaag werd aangekondigd, komende woensdag kan doorgaan, wordt op 1 juni gekeken of ook de volgende stap mogelijk wordt.

In stap drie van het openingsplan kan er onder voorwaarden weer binnen gegeten worden in de horeca, mogen mensen de musea weer in en wordt het advies voor het maximaal aantal bezoekers thuis verhoogd van twee naar vier per dag.

Ook zouden dan binnen weer groepen van dertig mensen bijeen mogen komen, als daar de ruimte voor is, en worden de regels voor binnen- en buitensporten verder versoepeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte: 'Alles wijst erop dat we op weg zijn naar een mooie zomer'

Bekijk ook: Een vliegvakantie in coronatijd: hoe (on)veilig is dat?

Het sein gaat hopelijk snel weer op groen om naar een aantal landen op vakantie te gaan. Maar hoe groot is het risico op een coronabesmetting in het vliegtuig?

Later dan gepland

Het openingsplan werd half april gepresenteerd. Toen was nog de hoop dat deze versoepelingen al op 26 mei mogelijk zouden worden. Het wordt dus ten minste twee weken later dan gepland.

Het is overigens ook nog niet helemaal zeker dat stap twee komende week al wordt gezet. Als het aantal patiënten dat wordt opgenomen in de ziekenhuizen niet met minimaal 20 procent is gedaald ten opzichte van de piek van de coronagolf, wordt de versoepeling gepauzeerd, zoals het kabinet dat noemt. Zo'n hard criterium is voor stap drie nog niet gedefinieerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reizen naar veilige landen vanaf zaterdag weer mogelijk, dit betekent dat voor jou

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore