Coronapersconferentie

Rutte: 'Alles wijst erop dat we op weg zijn naar een mooie zomer'

11 mei 2021 19:19 Aangepast: 11 mei 2021 22:52
Rutte en De Jonge tijdens een eerdere persconferentie. Beeld © ANP

"Het blijft een balanceeract en garanties zijn niet te geven, maar alles wijst erop dat we op weg zijn naar een mooie zomer." Dat zei premier Rutte tijdens de coronapersconferentie. Het kabinet kondigde versoepelingen aan die vanaf 19 mei in kunnen gaan als de daling van de ziekenhuiscijfers door blijft zetten. Als de cijfers toch tegenvallen, dan kan de pauzeknop worden ingedrukt.

Volgens Rutte maken mensen zich duidelijk meer zorgen om het virus. De helft zegt te aarzelen over verdere versoepelingen, zei hij. Dat heeft onder meer te maken met de beelden van de drukte rond Koningsdag. "Alleen al in Amsterdam zijn er 17 grote clusters gevonden met besmettingen die teruggevoerd kunnen worden op Koningsdag."

De premier benadrukte dan ook nog maar een keer 'het ongelooflijk belangrijk blijft dat we ons aan de basisregels houden.'  "Zo vlak voor de finish willen we geen fouten maken." 

Versoepelen

Als de cijfers de goede kant op blijven gaan, dan kan vanaf volgende week woensdag, 19 mei, de tweede stap in het openingsplan in gang worden gezet en er een aantal versoepelingen doorgevoerd worden. Het kabinet bouwt nog wel een 'noodrem' in: op maandag 17 mei wordt bekeken of de voorgenomen versoepelingen ook echt mogelijk zijn.

Maar het ziet er goed uit, zegt Rutte. "De verwachting is dat we de daling die nodig is in de cijfers ergens in de loop van deze week bereiken." 

Dit kan er weer

Als de cijfers zich gunstig ontwikkelen dan kan er vanaf 19 mei weer binnen worden gesport en worden de regels voor sporten in de buitenlucht ook verruimd. Dit mag met maximaal dertig personen, met een onderlinge afstand van 1,5 meter. 

Bovendien zijn bezoekers dan weer welkom in 'doorstroomlocaties in de buitenlucht' (denk aan dieren- en speeltuinen en pretparken). Muziekscholen mogen ook weer leerlingen ontvangen. Ook de sekswerkers mogen weer aan de slag, mits de klanten zeggen dat ze geen coronaklachten hebben.

Wedstrijden zijn niet toegestaan en publiek is niet welkom. Kleedkamers blijven dicht en de douches ook. Zwemmen in het zwembad kan ook weer. Daar zijn de kleedkamers en douches wel open.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wéér een coronapersconferentie (nr 32), maar het valt vies tegen wat we onthouden

Terrassen

Daarbij worden de openingstijden voor terrassen verruimd. Die kunnen vanaf 's ochtends 06.00 uur al open voor ontbijt, tot 's avonds 20.00 uur voor diner. Veel horecaondernemers hadden daar ook voor gepleit, vooral omdat de huidige openingstijden ontoereikend zijn om uit de kosten te komen.

Ook de terrassen van sportkantines kunnen weer open. De restaurants moeten hun deuren nog even gesloten houden. Die komen pas de volgende stap aan bod.

Begin juni kijken of er meer versoepelingen mogelijk zijn

Nog meer versoepelingen van de coronamaatregelen zullen op zijn vroegst op 9 juni worden doorgevoerd. Op 1 juni wordt er gekeken of de volgende stap mogelijk wordt. In stap drie van het openingsplan kan er onder voorwaarden weer binnen gegeten worden in de horeca, mogen mensen de musea weer in en wordt het advies voor het maximaal aantal bezoekers thuis verhoogd van twee naar vier per dag. Ook zouden dan binnen weer groepen van dertig mensen bijeen mogen komen, als daar de ruimte voor is, en worden de regels voor binnen- en buitensporten verder versoepeld

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terrassen open en winkelen zonder afspraak: we pinnen veel meer

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore