Ga naar de inhoud
Opvolger van Tjeenk Willink

Mariëtte Hamer (PvdA) naar voren geschoven als nieuwe informateur

De nieuwe informateur Mariëtte Hamer. Beeld © ANP

De 62-jarige Mariëtte Hamer zal de formatie leiden. Dat zeggen Haagse ingewijden tegen de politieke redactie van het RTL Nieuws. "Met de keuze voor een PvdA'er, geven de VVD en D66 aan dat die partijen de PvdA er graag bij zouden willen hebben in een nieuw kabinet", zegt politiek commentator Frits Wester.

Hamer is momenteel voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), het adviesorgaan dat werkgevers en werknemers verenigt. Hamer gaat de 79-jarige Herman Tjeenk Willink opvolgen. Die heeft zijn eindverslag klaar. Morgen debatteert de Tweede Kamer daarover.

De verwachting is dat Hamer morgen wordt voorgedragen.

Bijzondere keuze

Politiek commentator Frits Wester over de keuze: "Met de keuze van Hamer wordt meteen voorbij gegaan aan het advies van Tjeenk Willink. Die adviseerde namelijk iemand met afstand tot partijen en de actuele politiek. En Hamer staat als oud-fractievoorzitter van de PvdA juist heel dicht bij haar partij. Tegelijkertijd maakt de keuze voor een PvdA'er duidelijk dat de VVD en D66, de PvdA er graag bij willen hebben in een nieuw kabinet."

Ook heeft Hamer de afgelopen jaren als 'koningin van het poldermodel' constant aan tafel gezeten om dichtgetimmerde akkoorden te sluiten, zegt Wester. "En dat is juist iets waar ze in Den Haag van af willen."

Informateur
Lees ook:
Informateur Tjeenk Willink: meeste partijen sluiten Rutte niet uit

Kennismaken

De verwachting is dat Hamer eerst kennis zal maken met de fractievoorzitters van de 17 partijen. Daarna is het aan haar de taak om de onderwerpen te benoemen waarover in het nieuwe regeerakkoord afspraken moeten worden gemaakt. En ook al suggesties te doen over de aanpak van die thema's.

Hamer zal daarbij ook praten met partijen uit het maatschappelijk middenveld.

Tijd dringt voor CDA

Dit kan er toe leiden dat Hamer een soort voorstel van een regeerakkoord zal afleveren. Dit zal al snel een week of vier, vijf kunnen duren. Voordeel is dat het CDA pas daarna, als de inhoud van dat voorstel op tafel ligt, kan besluiten of het mee wil regeren of niet. Dat ligt nu gevoelig bij de christendemocraten vanwege de kwestie met het Kamerlid Pieter Omtzigt.

"Hij is een tikkende tijdbom uit Enschede", zegt politiek commentator Frits Wester. "Omtzigt zit al maanden thuis en houdt het CDA in een wurggreep omdat hij maar niet laat weten of hij met Rutte in een nieuw kabinet wil."

Op het Binnenhof groeit langzamerhand kritiek op het CDA. "Ze krijgen nu weer een maand de tijd. Maar dan is het ook wel eens tijd dat de partij aangeeft of het wil regeren of niet", zegt een Haagse ingewijde tegen RTL Nieuws. 

Bekijk ook: Rutte over zijn radicale ideeën

03:42
Premier Rutte over zijn radicale ideeën