Ga naar de inhoud
Reisadvies per land

Reizen naar veilige landen vanaf zaterdag weer mogelijk, dit betekent dat voor jou

De komende periode mag er waarschijnlijk naar steeds meer landen worden gereisd. Beeld © ANP

Vanaf zaterdag is het weer mogelijk om te reizen naar landen met lage coronabesmettingscijfers. Het kabinet stopt vanaf 15 mei met het afraden van reizen voor heel Europa, en gaat terug naar het geven van reisadviezen per land. Het is nog niet bekend welke landen van code oranje verspringen naar groen of geel. Maar wat betekent deze maatregel voor onze vakanties?

Wat is de huidige situatie ook alweer?

Op dit moment geldt tot en met 15 mei, komende zaterdag, code oranje voor de hele wereld. "Blijf zoveel mogelijk thuis en reis alleen naar het buitenland als dat noodzakelijk is”, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een begrafenis of bezoek aan een terminaal ziek familielid in het buitenland valt onder noodzakelijke reizen. Het negatieve reisadvies is 16 december 2020 ingevoerd. 

Bekijk ook: Een vliegvakantie in coronatijd: hoe (on)veilig is dat?

03:09
Het sein gaat hopelijk snel weer op groen om naar een aantal landen op vakantie te gaan. Maar hoe groot is het risico op een coronabesmetting in het vliegtuig?
Na
Lees ook:
Na verlenging negatief reisadvies gaan alle ballen op het hoogseizoen

Wat verandert er na de persconferentie?

Vanaf zaterdag 15 mei verandert het oranje reisadvies voor de hele wereld weer naar individuele adviezen per land. Sommige landen springen dan waarschijnlijk gelijk naar code geel (of groen): reizen kan, maar wees waakzaam. Er zijn in die landen nog coronamaatregelen van kracht zoals een avondklok of gesloten musea. Of deze landen daadwerkelijk een versoepeld reisadvies krijgen, hangt af van de besmettingscijfers.

Vorige week zijn er al kleine versoepelingen ingevoerd voor specifieke gebieden. Zo hoeven reizigers die ondanks code oranje naar de Balearen zijn gegaan, niet meer in quarantaine bij terugkomst in Nederland. Hetzelfde geldt voor Griekse eilanden als Lesbos, Samos en Rhodos, en Portugal en de Azoren. Bij die laatste twee is er ook geen verplichte PCR-test nodig bij terugkomst.

Als
Lees ook:
Als daling besmettingen doorzet wil kabinet volgende week verder versoepelen

Kan ik nu gelijk mijn vakantie boeken?

Dat Nederlanders weer naar het buitenland op vakantie mogen, betekent niet per se dat het buitenland staat te trappelen om Nederlanders te ontvangen. Op de meest recente kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding kleurt de helft van Nederland donkerrood, dat betekent dat de besmettingscijfers hier het hoogst zijn. Het zou zo kunnen dat landen om deze reden Nederlanders weren.

Eindelijk
Lees ook:
Eindelijk die vakantie plannen? 'Kans dat Nederlanders niet welkom zijn'

Hoe ziet mijn eventuele vakantie er verder uit?

De vakantie begint hoogstwaarschijnlijk met een negatieve PCR-test of het Europese coronacertificaat als je al gevaccineerd bent. Vooralsnog zou dit certificaat vanaf juli beschikbaar moeten zijn voor alle Europese lidstaten. Ook moeten vakantiegangers in sommige landen in quarantaine. In Portugal zelfs 14 dagen. De coronamaatregelen verschillen per land: in Spanje geldt nog een mondkapjesplicht, in Frankrijk gaan de terrassen per 19 mei open.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse ondernemers in vakantielanden tussen hoop en vrees

Hoe zit het met mijn reisverzekering in coronatijd?

Bij een vakantie naar een 'geel' land ben je gewoon verzekerd. Mocht het reisadvies van geel weer naar oranje verspringen voor je vertrek en ga je toch op vakantie, dan ben je vaak niet verzekerd als je tijdens je verblijf corona oploopt. Verandert het reisadvies van het 'veilige' geel naar oranje of rood en heb je een pakketreis geboekt, dan kun je in de meeste gevallen kosteloos annuleren en krijg je je geld terug.