Coronamaatregelen

Als daling besmettingen doorzet wil kabinet volgende week verder versoepelen

09 mei 2021 18:05 Aangepast: 09 mei 2021 20:37
Vanaf volgende week mag er weer binnen worden gesport. Beeld © ANP

Het kabinet gaat verder met het versoepelen van de coronamaatregelen als de daling van het aantal besmettingen verder doorzet. Dat is in het Catshuis afgesproken tussen de meest betrokken bewindspersonen, zeggen bronnen tegen de politieke redactie van RTL Nieuws.

Vanaf 18 mei mag er dan weer binnen worden gesport, zijn bezoekers weer welkom in dieren- en speeltuinen en mogen muziekscholen weer leerlingen ontvangen. Ook op tafel ligt verruiming van de openingstijden voor terrassen, die kunnen dan al 's ochtends open tot acht uur ‘s avonds.

Geen formeel besluit

Er is nog geen formeel besluit genomen, maar in het Catshuis waren ze het er over eens dat als de daling doorzet, ze verder gaan met versoepelen. Dinsdag houdt het kabinet opnieuw een persconferentie.

De bedoeling was aanvankelijk dat de tweede stap in het openingsplan op 11 mei zou worden genomen. Maar vanwege de besmettingen die niet genoeg afnamen is dat een week later geworden.

Eind april eerste stap

Op 28 april werd de eerste stap in het openingsplan van het kabinet genomen. Dat betekende dat de avondklok eindigde, er thuis weer twee bezoekers zijn toegestaan, terrassen beperkt open mogen en winkels en markten weer open mogen.

De tweede stap in het openingsplan is dat de dierentuinen, pretparken en andere doorstroomlocaties weer open mogen gaan. Ook wordt binnen sporten weer mogelijk en mag de muziekschool weer leerlingen ontvangen.

Vakantie in buitenland

Of vakanties naar het buitenland weer mogen doorgaan en wanneer, is nog geen besluit genomen. Daar wordt de beslissing in Europees verband over afgewacht.

Het huidige reisadvies loopt tot half mei. Nu geldt nog: reis niet naar het buitenland. Blijf zoveel mogelijk thuis. Reis alleen naar het buitenland als dat noodzakelijk is. De verwachting is dat na 15 mei de kleurcodes per land weer terugkomen. En dat reizen naar het ene land dan nog steeds wordt afgeraden, en reizen naar bestemmingen waar corona al is teruggedrongen wel weer mogelijk wordt.

Geen code oranje

Een paar plekken zijn al niet meer oranje. Na een verblijf op de een van de Spaanse eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera en Cabrera, hoeven reizigers sinds gisteren niet meer in quarantaine bij terugkomst in Nederland.

Na een verblijf op de Griekse eilanden Lesbos, Samos en Rhodos hoeven reizigers ook niet meer in quarantaine.

Na een verblijf op het vasteland van Portugal of de Azoren is quarantaine ook niet meer nodig. Er is ook geen testverplichting voordat reizigers terugkeren naar Nederland. Deze maatregelen gelden nog wel voor Madeira.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Seinen OMT nog op rood, maar kabinet praat dit weekend over versoepelingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore