'Speculeren op afsplitsing'

Miskleun voorzitter 50PLUS om domeinnaam afsplitsing Den Haan

08 mei 2021 14:31 Aangepast: 08 mei 2021 14:36
Liane den Haan en Jan Nagel. Beeld © ANP

Was voormalig 50PLUS-lijsttrekker Liane den Haan al vóór de verkiezingen bezig met haar afsplitsing? Volgens partijvoorzitter Jan Nagel bewijst de registratie van een domeinnaam dat. Maar die website, groepdenhaan.nl, blijkt helemaal niet door haar geclaimd.

In een speech zei Nagel dat na 'intensief speurwerk' blijkt dat Den Haan ongeveer twee weken voor de Tweede Kamerverkiezingen al plannen had om een eigen partij te beginnen. "We konden onze ogen niet geloven. Was mevrouw Den Haan toen al, in plaats van de 50PLUS-campagne te voeren, bezig met de afsplitsing?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamerlid Liane den Haan verlaat 50PLUS en neemt Kamerzetel mee

Het gaat om de domeinnaam groepdenhaan.nl. Die werd inderdaad op 5 maart geregistreerd. Niet door Den Haan, maar door cabaretier Tom Lash. Die laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat het om een grap ging.

Speculeren op afsplitsing

"Ik had het er met een vriend over dat we eigenlijk te laat in Bitcoin zijn ingestapt. En toen kwam het idee om als 'zekere investering in de toekomst' vast te speculeren op het afsplitsen van Liane Den Haan. En dat bleek een vrij goede inschatting te zijn", schrijft hij een mail.

Column: Het wangedrag van 50PLUS en Liane den Haan

Jos Heymans haalde vandaag in zijn column al hard uit naar de partij én Liane den Haan. "Zowel de partij als de lijsttrekker hebben er een zooitje van gemaakt en de politiek grote schade toegebracht. Als het landsbestuur een bedrijf zou zijn, was 50PLUS als een ondermaats presterende afdeling ontbonden en Den Haan als incompetente leidinggevende op staande voet ontslagen. Ze moeten zich allebei doodschamen voor de bende die ze hebben aangericht."

Lees de hele column hier.

Op de site staat ook een bericht dat Den Haan contact op kan nemen als ze de domeinnaam wil hebben. Dat heeft ze volgens Lash nog niet gedaan. Nagel haalt in zijn speech nog een domeinnaam aan: partijdenhaan.nl, die werd ook door Lash geregistreerd, op 6 mei.

'Als een boemerang terug'

Volgens politiek verslaggever Roel Schreinemachers is het een enorme blunder van Nagel. "Hij kondigde aan dat ie nog groot nieuws had in zijn afscheidsspeech en eiste op hoge poten opheldering."

Nagel had ook makkelijk kunnen weten dat zijn beschuldiging niet klopt: "Je hoefde alleen maar het adres van de website in te typen om te zien dat Den Haan hier helemaal niet achter zat. Dus de tik die Nagel nog wilde uitdelen aan Den Haan, komt als een boemerang terug."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore