Agenten die op straat werken, moeten voorrang krijgen bij de vaccinatie tegen corona. Dat schrijft korpschef Van Essen in een vertrouwelijke brief aan minister van Justitie Grapperhaus. Volgens de politiebaas leggen burgers de regels steeds ruimer uit en dat 'betekent meer drukte op straat en ook meer confrontatie met de politie'.
Van Essen verwijst in zijn brief naar de voorrang die ME'ers eerder dit jaar al kregen. Nu moeten, volgens hem, 'politiemedewerkers in de frontlinie' prioriteit krijgen bij het vaccineren.
De noodzaak tot prioriteit geven aan agenten is zeker niet minder geworden, aldus de korpschef. "Nu een nieuwe fase van stapsgewijs versoepelen aanbreekt is die noodzaak zelfs groter geworden."

Van Essen wijst erop dat burgers snakken naar vrijheid en daarom de regels zo ruim mogelijk uitleggen. Het afnemend draagvlak leidt tot het bewust overtreden van de regels. "Dit betekent meer drukte op straat en ook meer confrontatie met de politie."
Als voorbeeld noemt hij de drukte op Koningsdag. Agenten moeten dan optreden en kunnen geen 1,5 meter afstand houden. Daardoor komen ze in 'risicovolle' situaties terecht. En dat gebeurt ook bij het normale werk.
Geen coronaproof vest
Van Essen citeert een bericht dat een wijkagent hem stuurde. Die schrijft dat hij en zijn collega's voorzichtig zijn, maar meerdere keren per week 'onverwacht, ongeplande en vooral ongecontroleerde contacten' hebben. Het gaat dan om dronken mensen, junks, of arbeidsmigranten die met velen in één huis zitten.
"Zomaar een opsomming van mensen waarbij wij zonder veel na denken 'erin vliegen', 'in de nek klimmen' of ernaast zitten in de auto. Ik krijg steeds meer het idee dat men denkt dat wij 'een coronaproof vest' dragen. Ik krijg steeds meer het idee dat niet alleen ons gezag afneemt maar dat nu ook onze veiligheid en gezondheid helemaal niemand iets kan schelen."

De korpschef schrijft dat hij meerdere berichten zoals dit heeft gekregen, en dat het hem 'telkens raakt dat politiemedewerkers zich onvoldoende gesteund voelen door mij en het kabinet'.
Onevenredig belastend
"Het is onevenredig belastend indien je vanwege je werk niet meer naar dierbaren toe durft of zelfs je kinderen niet meer durft te knuffelen." Te meer, schrijft Van Essen, omdat er een oplossing is die niet ten koste gaat van de kwetsbaren in de samenleving.
Volgens de korpschef zijn alle mensen die prioriteit hadden inmiddels gevaccineerd en is nu de grote groep van 18 tot 60-jarigen aan de beurt. Daarom vraagt hij Grapperhaus er bij minister De Jonge (Volksgezondheid) op aan te dringen agenten nu voorrang te geven. "Het is volgens mij goed uit te leggen dat dienders die dagelijks in risicovolle situaties terechtkomen, voorrang krijgen in de grote doelgroep van 18-60 jaar."
Overgebleven vaccins
De korpschef stelt voor politiemedewerkers aan het eind van de dag te laten vaccineren om zo verspilling van vaccins te voorkomen. De agenten krijgen dan vaccins die over zijn omdat mensen niet zijn op komen dagen.
