Catshuisoverleg geschrapt

Kabinet stelt verdere versoepeling coronaregels uit

01 mei 2021 10:36 Aangepast: 01 mei 2021 17:11
Dierentuinen en andere zogenoemde doorstroomlocaties in de buitenlucht blijven voorlopig nog gesloten. Beeld © ANP

Het demissionaire kabinet durft nog geen nieuwe versoepelingen van de coronaregels door te voeren. De druk op de ziekenhuizen is, met ruim 2700 opgenomen coronapatienten, nog te groot.

De deskundigen van het Outbreak Management Team adviseerden daarom voorlopig af te zien van de tweede stap van het zogenoemde Openingsplan, die voor 11 mei was gepland. Daartoe is nu ook besloten.

''We zien dat de cijfers over de piek heen raken, maar de daling nog niet voldoende zichtbaar is om de volgende stap van het Openingsplan verantwoord te kunnen zetten'', aldus de verklaring van het kabinet.

Volgens het Openingsplan zouden op 11 mei de doorstroomlocaties in de buitenlucht (zoals bijvoorbeeld dierentuinen en pretparken) onder voorwaarden weer open mogen en zouden de mogelijkheden om buiten te sporten worden verruimd.

Binnensport

Ook accommodaties voor binnensport zouden onder voorwaarden weer open gaan en kunst- en cultuurbeoefening zou weer mogelijk worden.

Verder zouden doorstroomlocaties binnen, zoals musea en culturele instellingen weer beperkt toegankelijk worden voor mensen met een negatieve coronatest. Hetzelfde geldt voor de tribunes bij professionele sportwedstrijden, zoals het betaald voetbal. 

Deze versoepelingen kunnen nu op zijn vroegst pas op 18 mei ingaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet verlengt vliegverboden voor Zuid-Afrika en Zuid-Amerika tot 15 mei

Geen persconferentie

Het kabinet wilde aanvankelijk morgenochtend een Catshuisoverleg houden en voor maandagavond stond een nieuwe persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van volksgezondheid Hugo de Jonge gepland. Beide gaan niet door en worden nu een week later ingepland.

Week tot week

Het besluit betekent vrijwel zeker dat ook volgende stappen doorschuiven. Het kabinet gaf al eerder aan dat de situatie steeds van week tot week wordt bekeken. 

Maandag vergadert wel de ministeriele commissie die zich bezighoudt met Covid19 (MCC). Die kijkt dan onder meer naar wat er deze zomer mogelijk wordt aan vakanties. Een besluit hierover schuift vrijwel zeker ook minimaal een week door. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore