30.000 euro

Nog niet alle toeslagenouders krijgen voor 1 mei compensatie

29 april 2021 23:09 Aangepast: 30 april 2021 06:03
Staatssecretaris Van Huffelen in gesprek met gedupeerden. Beeld © ANP

Voor de deadline van 1 mei krijgen 11.000 gedupeerden van de toeslagenaffaire de compensatie van 30.000 euro.  Voor zeker 10.000 mensen die zich als gedupeerde gemeld hebben, is er op dit moment nog geen reden gevonden om de compensatie uit te betalen.

Dat heeft staatssecretaris Alexander van Huffelen gezegd in het notulendebat. De 11.000 gedupeerden van de toeslagenaffaire krijgen de compensatie van 30.000 euro. 

Dat is minder dan de helft van de 25.600 ouders die zich voor 15 februari hebben gemeld voor deze zogenoemde 'Catshuisregeling'.

Lichte toets

Het bedrag van 30.000 euro is vastgesteld in december van vorig jaar. Met een 'lichte toets' wordt gekeken of ouders in aanmerking komen daarvoor. Dat bedrag is wat iedere toeslagenouder in ieder geval krijgt, wie recht heeft op meer krijgt dat later ook nog.

Staatssecretaris Van Huffelen zei in het 'notulendebat' in de Tweede Kamer dat de hele dag duurde en tot diep in de nacht doorging, dat nooit is beloofd dat echt alle ouders die zich tot nu toe hebben gemeld voor 1 mei geholpen zouden worden. Dat leidde tot kritiek, onder meer van SP-leider Marijnissen. 

Bekijk ook: toeslagenouder Deborah heeft nog geen cent

Ze zou 30.000 euro krijgen, maar 'toeslagenouder' Deborah heeft nog geen cent

Aanspraak op de compensatie

Sommige mensen die zich hebben gemeld, maken simpelweg geen aanspraak op de compensatie, bijvoorbeeld omdat ze geen kinderen hebben, en dus geen kinderopvangtoeslag kregen.

Een andere groep had hier ook geen recht op, omdat blijkt dat ze terecht geld hebben moeten terugbetalen, omdat ze meer loon verdienden dan verwacht, of minder uren opvang nodig hadden.

Opvangtoeslag

De kinderopvangtoeslag wordt uitbetaald in voorschotten, die achteraf worden vastgesteld. Dat betekent dat een groot deel van de ontvangers achteraf moet terugbetalen, of extra geld gestort krijgt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lang niet alle compensatie-aanvragen in toeslagenaffaire goedgekeurd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore