Ga naar de inhoud
Notulen ministerraad

Hoekstra over 'sensibiliseren' Omtzigt: 'Op geen enkele manier druk uitgeoefend'

Minister Wopke Hoekstra legde uit wat hij bedoelde met het sensibiliseren van Kamerlid Pieter Omtzigt. Beeld © ANP

Minister van Financiën Wopke Hoekstra zegt dat zijn uitspraak over het 'sensibiliseren' van Pieter Omtzigt niet sloeg op het druk uitoefenen om hem een toontje lager te laten zingen over de toeslagenaffaire. Volgens de CDA-leider sloeg het op het bewust maken van de uitvoeringsproblemen bij de Belastingdienst.

"Er is op geen enkele manier druk uitgeoefend, niet door mij, niet door De Jonge, niet door anderen, van kan het allemaal even rustig aan."

Hoekstra reageerde op vragen van DENK-leider Farid Azarkan, die wilde weten wat de minister met die opmerking over het sensibiliseren van partijgenoot Omtzigt had bedoeld:

Wopke Hoekstra licht sensibiliseren-uitspraak toe

01:15

Verdedigbaar

In de notulen van de ministerraad staat het volgende over Hoekstra en het sensibiliseren van Omtzigt: "Minister Hoekstra sluit zich aan bij minister Koolmees en laat weten dat de relatie tussen het kabinet en de coalitiefracties in de Tweede Kamer ingewikkeld te noemen is. Opgemerkt zij dat door minister De Jonge en spreker veel tijd en energie is gestoken in het sensibiliseren van de heer Omtzigt, met overigens beperkt succes."

Hoekstra zegt in het debat dat zijn opmerking 'te maken had met de informatievoorziening' van de toenmalig staatssecretaris Menno Snel over de problemen met de toeslagen van de Belastingdienst. "Dat je daar anderen bewust van wilt maken, is verdedigbaar."

Notulen
Lees ook:
Notulen ministerraad: niet geven informatie aan Kamer en klagen over kritische Kamerleden

Excuses

Op de vraag van Azarkan wat het resultaat was van het sensibiliseren van Omtzigt, zegt Hoekstra: "Ik wil wel markeren: Er is op geen enkele manier druk uitgeoefend, niet door mij, niet door De Jonge, niet door anderen, van kan het allemaal even rustig aan."

PVV-leider Wilders wil van Hoekstra ook weten of hij in het debat nog zijn excuses gaat aanbieden aan Omtzigt. Daar gaat Hoekstra niet op in. "Ik heb buitengewoon veel waardering voor Omtzigt", zegt Hoekstra wel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore