Notulen toeslagenaffaire

Rutte: het zou wat zijn als ministers grondwet bewust schonden

29 april 2021 18:45 Aangepast: 29 april 2021 20:15
Premier Rutte wordt aan de tand gevoeld door PvdD-leider Ouwehand. Beeld © ANP

Premier Rutte houdt vol dat het kabinet niets onoorbaars heeft gedaan rond het niet-verstrekken van een feitenrelaas over de toeslagenaffaire aan de Tweede Kamer. Dat zei hij na herhaalde vragen van Kamerleden in het debat over de openbaar gemaakte notulen van de ministerraad. "We hebben niets, maar dan ook niets onoorbaars gedaan."

Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand wilde van Rutte weten of hij nu in dit debat nog steeds hetzelfde vindt als vorige week, toen hij reageerde op de onthulling van RTL Nieuws op basis van notulen van de ministerraad. Daarin werd duidelijk dat niet alle informatie aan de Tweede Kamer werd gegeven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Notulen ministerraad: niet geven informatie aan Kamer en klagen over kritische Kamerleden

Twee redenen

Diezelfde dag zei Rutte dat er niets vreemds of onoorbaars was gebeurd. Deze week werden als gevolg van de onthulling van RTL Nieuws de notulen van de ministerraad over de toeslagenaffaire vrijgegeven.

In de notulen stonden meerdere passages die suggereerden dat tijdens de ministerraad alvast werd nagedacht over de politieke gevolgen van het openbaar maken van bepaalde documenten. Zo zei justitieminister Ferd Grapperhaus dat hij zich afvroeg of staatssecretaris Menno Snel ermee 'wegkomt' als hij de Kamer geen feitenrelaas stuurde, zoals wel was verzocht. Hij bood aan om samen met Wopke Hoekstra (net als hij CDA-lid) mee te denken over 'een wijze waarop kan worden gesteld' dat een kabinetsreactie 'tevens een feitenrelaas bevat'.

Waarschuwing

Volgens Rutte moet de uitspraak van Grapperhaus juist gezien worden als een waarschuwing dat de Kamer volgens de grondwet recht heeft op die informatie. "Het zou nogal wat zijn als een ministerraad met zestien ministers in flagrante delicto zit te delibereren, vier partijen: hoe gaan we proberen de Kamer niet goed te informeren? Dat is niet gebeurd", zei Rutte. "Dat is níét gebeurd."

Rutte herhaalde vandaag dat hij dat nog steeds vindt. Volgens hem zijn er twee redenen om zaken niet te hoeven delen met de Tweede Kamer. Dat zou niet nodig zijn vanwege politieke verantwoordelijkheid van bewindslieden voor beleidsopvattingen van ambtenaren, en omdat documenten die onderdeel zijn van intern beraad, niet hoeven te worden gedeeld.

Bekijk ook: Kamer legt kabinet vuur aan schenen: 'Waar waren ze mee bezig?'

De Tweede Kamer legt het kabinet het vuur aan de schenen in het debat over de toeslagenaffaire.

Staatrechtelijk besef

Ouwehand memoreerde dat nu in de notulen te lezen is dat er werd gesproken over hoe het kabinet ermee kon wegkomen. "Hoe zit het met dat staatsrechtelijke besef?" vroeg ze aan de premier. Rutte bleef volhouden dat het kabinet uitvoering had gegeven aan de wens van de Tweede Kamer.

"Als bedoeld wordt, is het bewust achtergehouden? Dat hebben we niet gedaan. Daar zijn we volledig open over geweest tegenover de Tweede Kamer."

Veel van de oppositiepartijen denken daar na het lezen van de notulen van de ministerraad anders over. DENK, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren geloven Rutte niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geheime notulen: hoe de ministerraad steen en been klaagde over kritische Kamerleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore