40.000 mensen

Onterecht uitgenodigd voor prik: 'Ik moest huilen toen ik hoorde dat het niet klopte'

29 april 2021 19:12 Aangepast: 30 april 2021 10:05
Petra Bakker met haar uitnodiging.

Tienduizenden mensen uit geboortejaar 1963 hebben door een technische fout onterecht een uitnodiging voor een vaccinatie gekregen. Sandra Slaghekke en Petra Bakker zijn twee van die mensen. Hun teleurstelling was groot toen ze te horen kregen dat ze toch niet aan de beurt waren. "Je wordt blij gemaakt met een dode mus."

Toen Petra Bakker uit Hoogeveen vanochtend de uitnodigingsbrief voor haar vaccinatie opende in de keuken, sprong ze een gat in de lucht. "Eindelijk! Eindelijk, die langverwachte prik", zegt ze. Ze heeft diabetes en leeft vanwege corona al een jaar heel voorzichtig. "Als ik corona krijg, ben ik echt bang dat ik in het ziekenhuis terecht kan komen. Zo bang ben ik voor het virus."

Uitkijken naar een prik

Daarom kijkt Petra al tijden uit naar haar prik. "Als die brief dan eindelijk op je deurmat valt, ben je dolblij. Ik heb meteen het nummer gebeld om een afspraak te maken. Maar toen vertelde de mevrouw aan de andere kant van de lijn dat ze de afspraak niet kon invoeren vanwege mijn jaartal. Het was een fout, ik was nog niet aan de beurt."

Het werd haar even allemaal te veel. "Ik was blij gemaakt met een dode mus. Ik ben echt in huilen uitgebarsten."

Ook Sandra kreeg onterecht een uitnodiging. Ook Sandra kreeg onterecht een uitnodiging.

Uit navraag blijft dat 40.000 mensen die geboren zijn in 1963 door een administratieve fout onterecht een uitnodiging hebben ontvangen. Sandra Slaghekke uit Alphen aan de Rijn overkwam het ook. "Mijn dochter had de brief geopend. Ze rende vanochtend naar me toe. 'Ik heb iets voor je dat je heel leuk vindt', gilde ze."

Bedrogen

Maar ook Sandra kwam bedrogen uit. "Toen ik online mijn geboortejaar wilde invoeren, kon ik geen afspraak maken. Dus belde ik naar het RIVM.  Een heel vriendelijke vrouw vertelde me toen dat er inderdaad geen afspraak gemaakt kon worden met mijn geboortejaar: er was een fout gemaakt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vaccinatiebaas Van Delden: einde AstraZeneca in Nederland al in zicht

Dat kan natuurlijk gebeuren, maar Sandra vindt de communicatie niet goed. "Toen ik vroeg wanneer ik dan wel een afspraak kon maken, wist die mevrouw het niet. Ik wist totaal niet waar ik aan toe was. Voor mij en mijn gezin een grote teleurstelling." Ook Petra wist niet waar ze aan toe was. "Ik kreeg te horen dat ik maar naar mijn huisarts moest bellen."

Afspraak komt er toch

Het RIVM meldde aan het eind van de middag op zijn website dat er inderdaad sprake is van een administratieve fout.  Maar de 40.000 mensen die een uitnodiging hebben ontvangen, mogen 'bij wijze van uitzondering' een afspraak maken voor een vaccinatie. Zij moeten dan wel hun uitnodigingsbrief meenemen naar hun afspraak.

Bekijk ook: Vooral vrouwen hebben klachten na een vaccinatie

Vooral vrouwen hebben klachten na een vaccinatie, dit is hoe dat komt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore