Notulen over toeslagenaffaire

VVD: geen politieke opzet voor niet-delen informatie door kabinet

29 april 2021 13:53 Aangepast: 29 april 2021 14:11
VVD-waarnemend fractievoorzitter Sophie Hermans. Beeld © ANP

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans vindt niet dat er uit de notulen van de ministerraad is gebleken dat er om politieke redenen informatie is achtergehouden voor de Tweede Kamer. Wel vindt de partijgenoot van premier Rutte de manier waarop ministers uit het kabinet hebben gesproken over Kamerleden 'lelijk en ongepast'.

Dat zei waarnemend fractievoorzitter Sophie Hermans in het Kamerdebat over de vrijgegeven notulen van de ministerraad.

Volg het debat live

Kijk hier live mee naar Kamerdebat over notulen ministerraad toeslagenaffaire

Bekijk ook: Kamer legt kabinet vuur aan schenen: 'Waar waren ze mee bezig?'

Het wordt het kabinet vooral kwalijk genomen dat ze meer bezig was met Kamerleden de mond te snoeren dan een oplossing te bedenken voor het leed van slachtoffers van de toeslagenaffaire.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

DENK dient direct motie van wantrouwen in wegens toeslagennotulen

Ongepast

Hermans zei ook dat ze vindt dat VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen niet had moeten zeggen dat politici van coalitiepartijen zich niet kritischer zouden moeten opstellen dan leden van de oppositie.

"Renske Leijten, Pieter Omtzigt, Helma Lodders en Dennis Wiersma: stuk voor stuk kritische Kamerleden. En dat is niet vervelend, dat is niet lastig, dat hoort. Dat is ons werk", zei Hermans. Ze vroeg haar partijleider Mark Rutte om een reactie op de kritiek van Van Nieuwenhuizen en wil weten of hij het achteraf met haar eens is dat haar opmerking over de kritische houding van de Kamerleden 'ongepast' was.

"Lelijk", vond ze, "de indruk dat het managen van ik noem het maar even het politieke proces belangrijker was dan het oplossen van het probleem of bespreken van het vraagstuk waar het eigenlijk over zou moeten gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coalitie steekt stokje voor verdere openbaarmaking notulen ministerraad

Motieven ander ministers

Ze vroeg in dat licht ook naar de motieven van ministers van andere partijen, zoals Sigrid Kaag (D66) die eind 2019 in de ministerraad opmerkte dat de houding van politici van de coalitie wel binnen bepaalde kaders moest blijven. Of naar de houding van Ferd Grapperhaus (CDA), die volgens de notulen opmerkte dat 'moet worden voorkomen dat openbaar gemaakte stukken steeds tegen staatssecretaris Snel worden gebruikt' en tot meer vragen uit de Kamer zouden leiden.

Volgens Farid Azarkan (DENK) is dat toch echt een politiek motief, dat Sophie Hermans niet als zodanig wil erkennen. "Maar", zei Hermans, "precies die zin roept ook bij mijn fractie vragen op."

Bekijk ook: Oppositie wil meer notulen, maar regeringspartijen voorkomen dat

De oppositie vroeg om de notulen omdat tot dusver alleen notulen tot en met november 2019 zijn vrijgegeven.
RTL Nieuws dossier toeslagenaffaire

Dossier Toeslagenaffaire

Het blootleggen van de misstanden bij de Belastingdienst in de Toeslagenaffaire, is terug te lezen in de artikelen en video's die RTL Nieuws hierover heeft gepubliceerd. Bekijk het hele dossier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore