Ga naar de inhoud
Notulen ministerraad

Partijen dienen motie van wantrouwen in tegen kabinet wegens toeslagennotulen

De premier en de ministers. Beeld © ANP

DENK heeft tijdens het debat over de notulen rond de toeslagenaffaire een motie van wantrouwen ingediend. Fractievoorzitter Farid Azarkan, de eerste spreker van de dag, deed dat al tijdens zijn eerste inbreng. De motie is mede ondertekend door Geert Wilders (PVV), Wybren van Haga (FVD), Caroline van der Plas (BBB) en Sylvana Simons (BIJ1).

Uit de notulen waarover wordt gedebatteerd bleek dat verschillende bewindspersonen hebben gesproken over de opstelling van Kamerleden van coalitiepartijen in de affaire.

Coalitie
Lees ook:
Coalitie steekt stokje voor verdere openbaarmaking notulen ministerraad

Volgens Azarkan is geprobeerd kritische Kamerleden 'monddood' te maken en de Tweede Kamer tegen te werken, zichzelf en hoge ambtenaren uit de wind te houden en hun eigen macht te beschermen. De manier waarop de coalitie zich heeft opgesteld is volgens DENK schadelijk voor de overheid en de parlementaire democratie.

Geheime
Lees ook:
Geheime notulen: hoe de ministerraad steen en been klaagde over kritische Kamerleden

Omtzigt en Leijten

Het Kamerdebat begon formeel om 11.00 uur, maar het duurde even voor de eerste sprekers aan de beurt kwamen. Eerst wilden oppositiepartijen dat er meer notulen werden vrijgegeven. Daar stemde een meerderheid tegen. Ook wilde de Kamer dat minister Kaag aanwezig was bij het debat. Die nam daarna plaats in het kabinetsvak in de Kamer.

Nadat Azarkan sprak, kwam Wilders aan het woord en daarna de SP. Deze partijen horen tot de felste critici van de opstelling van het kabinet in deze affaire.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die samen met Renske Leijten van de SP een centrale rol speelde in het politiek agenderen en onthullen van de affaire, is er vanwege ziekte niet bij. Het huidige kabinet-Rutte is al demissionair vanwege de toeslagenaffaire. Later wordt over de motie gestemd.

Volg het debat live

Kijk hier live mee naar Kamerdebat over notulen ministerraad toeslagenaffaire